Henter kommentarer

Danske Bank: Det kan næsten kun gå værre


»Det går på mange måder rigtig godt i dansk økonomi lige nu, faktisk så godt, at det næsten kun kan gå dårligere.«

Sådan lyder vurderingen fra Danske Banks cheføkonom Las Olsen i en ny kommentar tirsdag. Banken forudser, at væksten inden for en overskuelig fremtid vil bremse op, fordi arbejdsløsheden er helt i bund. Det gør det ifølge cheføkonomen svært for økonomien for alvor at vokse

Dansk økonomi bliver også påvirket af krigen i Ukraine, som sender høje priser på diverse varer og tjenester endnu højere op. Det sænker efterspørgsel på danske virksomheders varer, bemærker han.

Læs også: Professor: Der kan godt være liv i aktierne lidt endnu

»Men i forhold til BNP-væksten forventer vi en ret lille betydning i Danmark, netop fordi det kommer på et tidspunkt, hvor virksomhederne i forvejen havde svært ved at leve op til den efterspørgsel, der er. Risikoen er til stede for, at slaget bliver så stort, at vi for eksempel kan få en stigning i arbejdsløsheden, men der er altså en buffer af ledige stillinger, der skal overvindes først,« lyder det fra Las Olsen.

Hovedscenariet hos Danske Bank er derfor, at dansk økonomi vil få en 'blød landing', selv om der med cheføkonomens ord er »en betydelig risiko for, at det går værre end som så.«

Læs også: Danske Bank: Frygter du en stor nedtur, skal du have disse aktier

Han understreger, at den høje inflation i især USA tvinger den amerikanske centralbank til at foretage en markant opstramning i form af renteforhøjelser.

»Erfaringen siger, at det kan udløse en recession, først og fremmest i USA, men med afsmittende virkning også på os. Dermed er der altså risiko for en afmatning og en stigning i arbejdsløsheden, når vi ser ind i 2023,« forklarer han.