Henter kommentarer

Danske Bank: Frygter du en stor nedtur, skal du have disse aktier


Særligt to typer aktier vil klare sig godt i en recession.

Det fortæller Danske Banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen. En recession dækker over en periode med økonomisk nedgang. Det vil typisk opleves som et stigende antal fyringer, fald i lønningerne, mindre forbrug og et fald i produktionen af en lang række varer og serviceydelser. Det er ofte et tidspunkt, hvor aktierne er udfordrede, men nogle mindre end andre.

»Du skal have defensive aktier og du skal have kvalitetsaktier,« udtaler han.

Læs også: 3 mulige danske aktieguldfugle – strateg fremhæver 'overset' grøn aktie

Den slags aktier er kommet på tale, efter renten på amerikanske toårige statsobligationer i den forgangne uge kravlede op over renten på tiårige statsobligationer. Den såkaldte invertering af rentekurven tolkes ofte som forvarsel for en recession. Lige nu vil strategen ikke gå hårdt efter bestemte brancher eller områder i aktiemarkedet, men i stedet efter selskaber med bestemte egenskaber.

»I stedet for at købe sektorer, så køber jeg en stil, og her er eksempelvis kvalitet en stil, som du finder inden for alle sektorer,« uddyber han.

Læs også: Penneo-boss: Vi bliver meget mere værd

Kvalitetsselskaber er kendetegnet ved, at de blandt andet har en stabil indtjeningsvækst, lav gæld og en god egenkapitalforrentning.

»Det kan godt være, at kvalitetsselskaberne falder, men de falder mindre end andre aktier, og de har robustheden til at købe andre selskaber under en nedtur,« forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Læs også: Sydbank forudser 'brutal' tid – og peger på vinder-aktierne

Defensive aktier er kendetegnede ved, at de kan sælge deres varer eller produkter uanset den økonomiske vækst. Det er selskaber, der for eksempel sælger fødevarer, bleer eller piller, forklarer strategen.

Han ser en stigende sandsynlighed for, at vi er på vej mod en recession, men det er endnu ikke Danske Banks hovedscenarie, forklarer han. Der er nemlig ikke et entydigt signal om, at verden er på vej derind.

Læs også: Pensionsgigant har opløftende melding til dig med danske aktier

»Når man ser en rotation i markedet mod for eksempel defensive aktier, er det, fordi det ikke er alle, der venter på, at det sker. Derfor ser du nogle defensive sektorer, der klarer sig godt. Investorer sælger måske ikke ud af aktierne, men vælger i stedet at sige, at de vil beholde dem eller have mere af det,« forklarer han.

Det er også derfor, at danske aktier vil klare sig godt, lyder forventningen fra Lars Skovgaard Andersen.

»Det er vækst uden at være ekstremt meget vækst som i USA. Vi har mange sundhedsaktier, som er en god middelvej,« forklarer han.

De aktier, der er allermest udfordret i et recessionsscenarie er cykliske aktier, som i særlig høj grad nyder godt af, at økonomien buldrer derudaf. Dem kan du læse mere om her.