Henter kommentarer

Sydbank forudser 'brutal' tid – og peger på vinder-aktierne


Europæiske aktier vil være blandt de største vindere på, at krigen i Ukraine afsluttes.

Det vurderer Sydbank i et nyt analysenotat fredag. Her påpeger han, at krigen i Ukraine og den pengepolitiske opstramning – dvs. udsigten til rentestigninger – har været det, der har optaget markedet allermest.

Investorer lader dog til at have 'vænnet sig til' krigshandlingerne, bemærker aktiechefen med henvisning til, at globale aktier i marts er steget 2,2 pct.

Læs også: Lau Svenssen om upopulær dansk aktie: »Deres positionering er perfekt«

I centrum står imidlertid, at centralbankernes førsteprioritet i det meste af verden lige nu er at bekæmpe inflationen ved at stramme pengepolitikken.

»I de næste kvartaler kan afvænningen fra likviditetslykkepillerne blive mere brutal, da disse har været et effektivt rusmiddel for finansmarkederne i mange år efterhånden. De aktuelle markedsforventninger om en indtjeningsvækst på 9,5 pct. i 2022 er samtidig udfordret,« lyder det fra aktieanalysechefen.

Læs også: Pensionsgigant har opløftende melding til dig med danske aktier

Han mener, at selskaberne står over for ret udfordrende indtjeningsvilkår, og det er ikke hjulpet af, at de høje energiprisstigninger i øjeblikket dræner forbrugerne for købekraft.

»Det ligner et udfordrende aktiemiljø, hvor vi stadig ser det bedste afkastpotentiale i de billige europæiske aktier. Prisfastsættelsen levner plads til betydelige (og forventelige) nedjusteringer af markedsforventningerne til indtjeningen i år. Desuden vil europæiske aktier få klart mest gavn af en afslutning på krigen i Ukraine,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Hos Sydbank fremhæver man, at investorerne siden årsskiftet har måttet vænne sig til udsigten til »en markant hurtigere og kraftigere opstramning af pengepolitikken i USA og en krig i Ukraine. Trods en ret dyr prisfastsættelse ved indgangen til året, har det kun medført kursfald på globale aktier på 5,3 pct.«

Læs også: Dansk aktiedarling er dyr – men du bør købe den, lyder det

Se listen: De 10 bedste danske aktier i år