Henter kommentarer

Lau Svenssen om upopulær dansk aktie: "Deres positionering er perfekt"

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Lau Svenssen er kommentator hos EuroInvestor og chefanalytiker i firmaet Svenssen & Tudborg. Lau Svenssen ejer aktier i det omtalte selskab Zealand Pharma.

Kun 20 dage efter fremlæggelse af guidance for 2022 har bestyrelsen lanceret en markant ændring af linjen. Topchefen Emmanuel Dulac fratræder straks. Posten overtages af Adam Steensberg (født 1974), som hidtil har været chef for den afgørende R&D-aktivitet, produktudvikling. Han har været i selskabet siden 2010.

Der må være tale om en hurtig og drastisk beslutning – formentlig afspejler det dyb uenighed om fortsættelse af den ambitiøse plan om at opbygge en amerikansk salgsorganisation. Det er foregået på grundlag af aktiviteter købt ud af selskabet Valeritas (pris 168 mio. kroner). Selskabet havde fået godkendt et særegent koncept, V-Go, for håndtering af insulin (Type 1 diabetes), men det lykkedes ikke at få fornuftigt fodfæste i salget på markedet i USA.

Læs også: Lau Svenssen: Den store taber bliver den grønne omstilling

Det gav så Zealand en mulighed for at videreføre denne forretning, der skulle kombineres med salg af Zealand’s eget nye produkt Zegalogue. Her er der tale om en nødpen, som bruges i situationer med kritisk lavt blodsukker. Målgruppen er den samme, mennesker med Type 1 diabetes. Overtagelsen fandt sted som aktiver (ikke selve selskabet Valeritas) præcis for to år siden (02-04-2020).

Summa summarum er, at ledelsen nu erkender, at man heller ikke magter opgaven og det underskud, som vil akkumulere sig indtil salget opnår et tilstrækkeligt stort volumen. Man har været for tidligt ude. Ideen om via et snuptag at placere Zealand som et rigtigt medicinalfirma med egne sælgere må vente. Den behændige manøvre med at foretage et tigerspring fremad via tilkøbet lykkedes ikke.

I stedet vil man prøve at finde en partner, som kan sætte skub i salget af V-Go og Zegalogue. I forvejen var det tanken, at nødpennen skulle udbredes uden for USA via partnerskaber. Kort sagt gælder det om at få hul på udnyttelsen af potentialet i Zegalogue. V-Go er en fugl på taget.

Læs også: Lau Svenssen om krigen i Ukraine: "På aktiemarkedet er der ikke liv og glade dage"

Udviklingsfirma eller integreret aktivitet
Ledelsen erkender, at man hellere må samle kræfterne om at færdiggøre de to store R&D-projekter, som er længst fremme. Likviditetsreserven er på 1,4 mia. kroner, og kombineret med udsigt til mulige indtægter af moderat omfang vil det kunne række 1½ år frem.

Stoffet Dasiglucagon udgør det aktive indhold i Zegalogue. Her arbejder man på to supplerende former for anvendelse. Kernepunktet er imidlertid at få slået hul på udbredelsen af nødpennen, så den ikke ender som en fin teknisk bedrift uden økonomisk værdi i form af indtægter. Varen skal sælges – og her må man henvende sig til giganterne inden for medicin til både type 1 og type 2 diabetes.

Ideen i produktet er relevant og glimrende. Der er tale om en form for ny generation af effektivt hjælpemiddel, der er fuldt klar til brug i livstruende situationer. Det er lykkedes at få produktet, men Zealand har brug for et salgsnet.

Frasalg af rub og stub inden for Dasiglucagon er også en mulighed, men det vil kollidere med det igangværende samarbejde om brug i en dual-insulinpumpe.

Læs også: Teknisk Set med Lars Persson: Uroen præger fortsat markedet

Den afgørende satsning gælder Glepaglutide. Dette GLP-2 stof udvikles til brug mod korttarmssyndrom (SBS). Der er tale om et nicheprodukt, som befinder sig i fase 3. Der forventes resultater fra disse undersøgelser i løbet af Q3. Opgaven er primært at hamle op med deteksisterende lægemiddel Gattex, der er udviklet af Shire (nu Takeda). I tilgift har Zealand en lignende produktkandidat på vej, Dapiglutide.

Aktiviteten inden for det oprindelige virkefelt med diabetes 2 er blevet udvidet til også at fokusere på svær fedme og NASH. Her er der tale om et R&D-arbejde, som sponseres via store partnere.

Hvis Glepaglutide lykkes og godkendes vil Zealand stå i en gunstig stilling. Der vil være tale om en meget høj værdi. Som følge af det nicheprægede behov, er der ikke brug for et stort salgsapparat.

Aktiens indholdsmæssige attraktionsværdi
Zealand’s segment inden for lægemiddelstoffer har siden starten udviklet sig til at blive stadig vigtigere. Selv om Zealand er et lille, højt specialiseret R&D-firma, så besidder man imponerende kompetencer og konstruktiv opfindsomhed, som gør selskabet til en værdsat samarbejdspartner for store medicinalvirksomheder.

Udfordringen er at have tilstrækkelig økonomiske og faglig kapacitet til at kunne færdiggøre få udvalgte projekter og opnå godkendelse hos myndighederne i de vigtigste lande. Man skal også kunne klare at stoppe spændende satsninger i tide, hvis udviklingen ikke er overbevisende stærk.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Spis, rejs og køb nogle aktier

I løbet af selskabets knapt 25 år er der da også dukket flere andre R&D-firmaer op i dette felt. Novo Nordisk er den absolutte leder teknologisk, og man råder over et solidt økonomisk grundlag fra sine førende produkter. Her har det nye segment med GLP-1 udviklet sig formidabelt siden introduktionen af Victoza.

Omsætningen hos Novo Nordisk inden for GLP-1 overstiger nu insulin, der ellers har udgjort kernen siden grundlæggelsen. Endnu mere vækst er på vej, idet anvendelse mod fedme er i fuld gang og hjælp ved fedtlever (NASH) er på vej.

Zealand’s positionering er perfekt. Følsomheden vil være særdeles høj ved en virkelig succes i udviklingsarbejdet. Evnen til at udnytte de gode tekniske præstationer økonomisk er imidlertid en flaskehals. Det er netop denne indsats, som man nu vil lægge om til et mere forsigtigt kompromis i stedet for selv at ville løfte hele projektet.

Børskursens udvikling
Aktiekursen har haft et meget mærkværdigt forløb. Først et robust niveau rundt 200 frem til begyndelsen af november 2021. Så gik der hul på et salgspres, hvor børskursen landede på 150 som nyt niveau indtil medio januar. Herefter indtraf den (foreløbig) sidste nedtur med passage af 100.

Indholdet i årsregnskabet (10-03) førte til en bund rundt 80. Nyhederne 30-03 om en stor shake-up og fornyet fokusering på R&D plus nye tiltag for at udnytte de godkendte produkters salgsværdi fik omsider vendt stemningen blandt investorerne. En lille optur til pt. 104 er det foreløbige facit. Pilen peger atter opad.

Læs også: Lau Svenssen om lille dansk industriaktie: H+H er værd at satse på

Som så mange gange før må man som investor i et selvberoende R&D-Pharmaselskab som Zealand acceptere at blive sendt tilbage til Start en gang til.

Som investor skal man inden den første købsbeslutning vurdere og sortere sådanne aktier efter bedste evne. Så må man finde ud af, om man er med ”for good” til den helt store succes eller et take over bud fremkommer, eller om man vil optræde som elastik-springer og satse på en gang imellem at tjene en ”spurtpræmie” for så at krybe i hi og vente på en ny chance.

Lau Svenssen er kommentator hos EuroInvestor og chefanalytiker i firmaet Svenssen & Tudborg.