Henter kommentarer

Danskerne kaster sig over udenlandske aktier: Disse er mest populære


Danskerne flokkes om udenlandske aktier som aldrig før.

Det viser ny statistik fra Danmarks Nationalbank.

I løbet af årets første ni måneder har private tilsammen købt udenlandske aktier og investeringsforeninger for omkring 20. mia. kr. Det svarer til det samme beløb, som de private investorer købte for i hele 2020, som i forvejen var rekord.

Det er velkendte navne som Apple, Microsoft, Tesla og Amazon, de danske investorer har investeret flest penge i. Nordea-aktien er dog den mest tungtinvesterede udenlandske aktie. I alt har de danske privatinvestorer 7 mia. kr. postet i Nordea, mens beløbet for Apple, Microsoft og Tesla lyder på 4 mia. kr. og 3 mia. kr. for Amazon.

Ifølge Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i Nykredit, skyldes danskernes rekordhøje appetit på aktier blandt andet udbetalingen af de indefrosne feriepenge, der har sendt store beløb ud til danskerne.

Men coronaperioden har også understøttet aktielysten, endda på flere måder, lyder det fra privatøkonomen.

»Dels med øget tid hjemme, hvor mange har kastet sig over nye sysler, for eksempel puslespil, strik, sportsaktiviteter, men også en klar øget interesse for investeringer. Dertil kommer, at danskerne som helhed har haft en overraskende god privatøkonomi gennem Corona, idet muligheden for at bruge penge på rejser og oplevelser var begrænset i meget lang tid,« skriver hun i en kommentar.

Desuden har negative renter uden tvivl også motiveret mange til at overveje, hvad de skal gøre med deres kontante opsparing.

»Vi ser endnu ikke en klar flugt væk fra kontanter, og danskerne har da også fortsat over 1000 mia. stående kontant, men der er helt klart sket en bevægelse væk fra kontanter og mod investeringer. Hver gang danskerne står med 100 kr. i hånden som skal placeres, så har de det seneste års tid valgt at investere hele 63 kr. af 100-krone-sedlen, og kun sat 27 kr. ind på en kontantkonto,« skriver hun, og henviser til tal fra Nationalbanken.

Derudover har flere danskere får øjnene op for aktiesparekontoen, hvor skatten på afkast og gevinster er lavere end ved opsparing i et almindelige aktiedepot. Læs mere om aktiesparekontoen her.

Læs også: For første gang siden årsskiftet: Milliarder barberet af danskernes aktieformuer

Læs også: Dansker vil sælge medieselskab for 19 mia. kr.