Henter kommentarer

For første gang siden årsskiftet: Milliarder barberet af danskernes aktieformuer


For første gang i flere måneder er der blevet barberet milliarder af danskernes aktieformuer.

Det viser nye tal fra Nationalbanken.

Helt præcis er der røget 27 mia. kr. af aktieformuerne, og det er første gang i siden januar. I alt lyder de danske husholdningers aktiebeholdninger nu på 598 mia. kr.

»Årets første efterårsmåned bød på et hak ned for danskernes aktieformuer. Det er blot tredje gang siden marts sidste år, hvor coronakrisen for alvor brød ud, at danskernes aktieformuer tager et dyk. Det hænger sammen med, at september generelt bød på faldende aktiemarkeder, og det får aktieformuerne til at falde,« skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til de nye tal.

Læs også: Bankindlånet bugner: Så mange penge har danskerne

Selvom der er sket et dyk i september, er danskernes aktieformuer stadig steget betragteligt, påpeger han. Især hvis man sammenligner med, da markedet ramte bunden i marts sidste år. Siden da er der blevet lagt 227 mia. kr. til danskernes aktieformue.

En del af forklaringen på faldet skyldes, at aktiemarkedet var ramt af tumult i september, hvor C25-indekset mistede 5 pct.

»I oktober er stor del dog indtil videre hentet hjem, og C25-indekset er for oktober indtil videre oppe med lidt over 4 pct. Det kunne derfor tyde på, at faldet i danskernes aktieformue i september er en enlig svale, og at formuerne igen har pil op, når vi får tallene for oktober i næste måned,« skriver Brian Friis Helmer.

Han tilføjer desuden, at danskerne alt i alt fremstår »bundsolide«. Det er nemlig ikke kun aktieformuerne, der er gået frem. Også huspriserne er steget til vejrs under coronakrisen, og derudover har de danskernes pensionsformuer også nydt godt af de stigende aktiemarkeder.

Læs også: Aktiechef om Teslas vilde kursridt: »Vi har lavet en fejlvurdering«

Læs også: Nordnet før Danske Bank-regnskab: Mere end indtjening kan komme i fokus