Henter kommentarer

Den danske aktie du skulle have haft i porteføljen


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

Porteføljerne er blevet revet rundt af coronakrise, rentefrygt og Ruslands invasion i de seneste år.

Men hvilken af de store danske C25-aktier har gjort det bedst de sidste to år? Det er en periode, hvor aktiemarkederne har været kastet ud i både brutale kursfald og historisk kraftige stigninger, og hvor skiftende stemninger har vendt op og ned på, hvilke aktier, der har været værd at satse på. Særligt ét dansk selskab har dog været værd at have i porteføljen i denne periode.

Læs også: Tror overset 'aktie-juvel' kan stige 50 pct. på 2-3 år – 'den er for billig'

Det selskab, der har gjort det bedst på børsen de sidste to år, er smykkeselskabet Pandora. Den danske smykkegigant har været midt i en turnaround, og opgørelsen viser, ifølge aktiechef Michael Friis Jørgensen fra HC Andersen Capital især to ting:

»Det viser for det første, at det kan gør en kæmpe forskel at ramme en turnaround-case helt rigtigt,« udtaler Michael Friis Jørgensen og tilføjer:

Læs også: Disse aktier anbefaler storbanken nu sine kunder at købe

»Med til historien hører jo også, at Pandora-aktien har været et miserabelt sted at ligge i årene forinden. Mærsk har også været kedelig indtil 2020, hvor de oplevede medvind som næsten aldrig før.«

At svaret er Pandora er måske lidt overraskende for nogle, altså at det hverken er Vestas eller Ørsted - to grønne aktier, der blev sendt i vejret i 2020, da coronakrisen rullede henover verden. Andre havde måske satset på det danske børsflagskib Novo Nordisk, der fløj i vejret i løbet af 2021 eller DSV eller Mærsk-aktierne, der har nydt godt af flaskehalse og et udbredt kaos i værdikæderne.

Læs også: Disse aktier anbefaler storbanken nu sine kunder at købe

Listen viser derfor også en anden ting, mener Michael Friis Jørgensen.

»Det viser, at diversificering i din portefølje gør en kæmpe forskel. Det viser, at det gælder om at have mange forskellige aktier for, der er nok ikke mange, der havde peget på Pandora, hvis de skulle have gættet på den bedste C25-aktie de sidste to år,« udtaler aktiechefen.

Nedenfor ses de 10 danske C25-aktier, der målt på data fra tirsdag, har givet det bedste afkast siden 1. januar 2020:

10. Novozymes: +35 pct.

9. Jyske Bank: +40 pct.

8. Rockwool: +45 pct.

7. Genmab: +49 pct.

6. DSV: +56 pct.

5. Vestas: +62 pct.

4. Novo Nordisk: +81 pct.

3. Mærsk B-aktien: +128 pct.

2. Mærsk A-aktien: +132 pct.

1. Pandora: +147 pct