Henter kommentarer

Det bliver ved: »Danskerne mærker nogle voldsomme prisstigninger i den her tid«


Inflationen fortsætter op.

I februar steg forbrugerpriserne i Danmark til 5,3 pct. fra 4,9 pct., mens inflationen steg fra 5,6 pct. til 6,2 pct. i de 27 EU-lande i samme periode.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

For danskernes vedkommende, er der tale om den højeste inflation siden 1989, lyder det fra Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, i en kommentar tirsdag morgen.

»Danskerne mærker nogle voldsomme prisstigninger i den her tid. Det bider gevaldigt på husholdningsbudgetterne, og det er især elektricitet, gas og brændsel som trækker flere kroner ud af husholdningerne. Energi er kort og godt blevet dyrere og det rammer danskerne her og nu.«

Ifølge ham er prisstigningerne med stor sandsynlighed ikke toppet for nu. Det skyldes særligt Ruslands invasion af Ukraine og de efterfølgende sanktioner.

»Priserne på energi fik nye vinger på efter Ruslands invasion af Ukraine og de efterfølgende sanktioner, og det vil påvirke den kommende tids inflationstal. Samtidig er energi og råvarer også blevet dyrere for virksomhederne, og en hel danske virksomheder forventer derfor også at sætte priserne op overfor danskerne. Det vil resultere i mere bredspektrede prisstigninger for danskerne,« skriver han.

Det er dog ikke kun de højere energi- og råvarepriser, der har sendt forbrugerpriserne i vejret.

»Det kraftige hop i inflationen skyldes ikke mindst energipriserne. Men også globale flaskehalse, et spring i råvarepriser og høje fragtpriser påvirker forbrugerpriserne,« skriver Jeppe Juul Borre.

Mød Millionærklubbens eksperter LIVE. Millionærklubben inviterer på morgenmad, og du kan stille spørgsmål til panelet. Læs mere om hvordan du tilmelder dig som publikum her.

Læs også: Bøgerne du SKAL læse – anbefalet af chefstrategen

Læs også: Tidligere topdirektør i angreb på Carlsberg