Henter kommentarer

'Det øger kraftigt sandsynligheden for et aktiedyk'


Risikoen for et større aktiedyk i efteråret er blevet væsentlig større.

Det vurderer aktiechef Michael Friis Jørgensen fra rådgivningsvirksomheden HC Andersen Capital. Det sker efter, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), onsdag aften signalerede, at der allerede i år kunne falde en beslutning om mindske dens massive obligationsopkøbsprogram.

»Det øger kraftigt sandsynligheden for et aktiedyk,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

Se listen: De 10 billigste danske aktier

»Vi har i lang tid set, at mindre korrektioner er blevet købt op på grund af likviditet i markedet. Folk har måske indset, at centralbankerne og Fed er en vigtig spiller i markedet, og at vi derfor ikke har set en 10 procents korrektion længe. Derfor bliver det helt afgørende kommunikationen fra den amerikanske centralbank, for jeg tror virkelig, at Fed har været en driver for, at vi ikke har haft en større korrektion i en usædvanlig lang periode,« udtaler han.

Aktiechefen hæfter sig ved, at selv om delta-varianten er begyndt at fylde mere, og vi har set flere svage økonomiske nøgletal, så har vi ikke en større korrektion i markedet. Michael Friis Jørgensen talte selv i foråret for, at vi ville få en større korrektion inden sommeren var overstået, men der viste sig ifølge ham at være så meget likviditet i markedet, at de større korrektioner udeblev.

»Så længe centralbankerne er der, så kommer der måske ikke en korrektion. Jeg tror, at det er centralbankerne, der har drevet det – ikke markedet som sådan – men mere volatiliteten,« udtaler han.

Han hæfter sig samtidig ved, at meldingen kommer nu, fordi efteråret historisk set er en svag periode på aktiemarkedet.

»Det kommer i en periode, hvor investorer er mere nervøse, fordi det historisk set er en dårlig periode på markedet. Man kan måske søge ly i value-aktier, men likviditeten har holdt hånden under samtligere aktieklasser, så derfor bliver det sværere at gardere sig,« udtaler han.

Læs også: Pensionkæmpe: Kina: 30 år med høj vækst – og ringe afkast til aktionærerne

Læs også: Lars Tvede: 'Jeg har købt ting, der er vanvittigt upopulære'