Henter kommentarer

Det store bankbunkebryllup: Tre jyder og en københavner i mulig storfusion


I serien om de mange mindre og mellemstore banker (læs første del her), der kan ende med at blive købt op eller fusioneret, lægger vi ud med en af ABG Sundal Colliers erfarne bankanalytiker Mads Thinggaards favoritkonstellationer:

Vestjysk Bank, Den Jyske Sparekasse, Danske Andelskassers Bank og som en mulig joker kan Arbejdernes Landsbank, der allerede ejer næsten en tredjedel af Vestjysk Bank, blive den store matchmaker, der får fusionen presset igennem.

I videoen ses udviklingen i markedsværdien for bankerne i OMX CPH Banks GI-indekset. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Den Jyske Sparekasse har det ringeste kapitalgrundlag af de tre jyske banker. Vestjysk Bank har siden redningskransen fra staten været i en stærk turn around, mens Danske Andelskassers Bank med næb og klør har forsøgt at holde storebroren Spar Nord fra døren.

Spar Nord har i flere omgang forsøgt sig med et fjendtligt overtagelsesforsøg af Danske Andelskassers Bank, der i 11. time smed en såkaldt giftpille på markedet. En giftpille er udtryk for, at en virksomhed vil gå så langt som til, at foretage en aktieemission for at skræmme købere væk. Budskabet er klart: Hvis du køber flere aktier, så trykker vi bare endnu flere - og så er vi lige vidt.

Giftpillen er til gengæld svær at sluge for de eksisterende aktionærer, da det udvander ejerandelene.

Også Michael West Hybholt fra HC Andersen Capital ser muligheden for sig. Men mest oplagt er det dog, at Arbejdernes Landsbank foretager en ren fusion med Vestjysk Bank alene.

»AL Bank går ikke bare ind og tager så stor en position i Vestjysk Bank uden de ved, hvad de vil med den aktiepost. Det er uden tvivl en beslutning, der er dybt forankret i bestyrelsen. Der kommer til at ske noget her,« siger Michael West Hybholt.

Han peger på, at AL Bank er ejet af forskellige fagforbund i fagbevægelsen, og at banken ikke er børsnoteret. Hvis bare et enkelt af forbundene ønsker at sælge deres post, kan de ikke finde andre købere end hos deres fagforbundskolleger - og de har næppe hverken kapitalen eller ønsket om at sælge. Viljen til at eje direkte virksomheder - også i den finansielle sektor - kan tilsyneladende også ligge på et meget lille sted hos fagbevægelsen, der i 2017 solgte forsikringsselskabet Alka til Tryg.

Eneste løsning for at komme ud af den kattepine kunne være netop at overtage en børsnoteret bank og beholde adgangen til Fondsbørsen. De fagforbund, der ønsker at sælge ud af aktierne, kan således gøre det på børsen.

»Det handler om at gøre investeringen i AL Bank mere likvid,« siger Michael West Hybholt

Selv ejer han personligt kun aktier i Danske Bank, Jyske Bank og Nordfyns Bank. Hans udtalelser skal ikke betragtes som en anbefaling.

Mads Thinggaard fra ABG Sundal Collier har en i analyse udgivet sidste år peget på, at Vestjysk Bank, Den Jyske Sparekasse og Danske Andelskasser både deler samme datacentral og ikke har stemmeretsbegrænsninger, så en lille gruppe af aktionærer reelt kan blokere for en transaktion, som det ofte er tilfældet hos lokalbankerne.

Læs også: Ugens aktie: Derfor kan Teva stå til nye stigninger

Læs også: Buffett satser på egne aktier med rekordstort tilbagekøb