Henter kommentarer

Bunkebryllup på vej blandt danske banker - det skal du holde øje med


I løbet af de kommende 5 år kan danskerne sige farvel til op mod 20 mindre danske pengeinstitutter. Det vurderer mangeårig investor og analytiker Michael West Hybholt, der i dag er tilknyttet rådgivningsfirmaet HC Andersen Capital - stiftet af tidligere aktiechef hos børsmægleren ABG Sundal Collier.

Sammen med Michael West Hybholt  tager Euroinvestor i en ny artikelserie en overflyvning over banklandskabet, og finder de oplagte fusions- og opkøbskandidater.

Læs om en mulig fusion mellem tre jyske banker her.

Ifølge Michael West Hybholt kan banklandskabet se markant anderledes ud, end vi har været vant til. Og for engang skyld er det næppe en længerevarende økonomisk lavkonjunktur eller finanskrise, der vil få lokalbanker på stribe til at kaste håndklædet i ringen.

Her ses udviklingen i markedsværdien for bankerne i OMX CPH Banks GI-indekset. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Årevis med negative renter, stigende omkostninger til it og regulering samt pres fra konkurrenterne gør det stort set umuligt at få den helt grundlæggende forretningsmodel til at hænge sammen for mange banker.

Den store fusionsbølge har været spået undervejs i årtier. Finanskrisen betød da også, at Danmark gik fra at huse omkring 140 banker til nu omkring 60. Til sammenligning er det svenske bankmarked strukturelt helt anderledes, da 4-5 storbanker stort set sidder på hele kagen til sammen.

Se listen: 25 tech-aktier med stort vækstpotentiale

Når der trods alt ikke er sket mere herhjemme, skyldes det ofte strukturen, hvor magten i en bank er delt på fire parter: Repræsentantskabet, bestyrelsen, direktionen og aktionærerne. Lige præcis i forbindelse med fusioner har de fire parter meget sjældent sammenfaldne interesser.

Men det kan de få af nød, mener Michael West Hybholt.

Den gamle garde skal på pension

Han peger på det helt banale faktum, at landets omkring 60 bankdirektører efterhånden er godt oppe i årene. Der venter en bølge af generationsskifter forude. Samtidig har nye fit & proper-regler fra Finanstilsynet, der sætter stor vægt på erfaring, betydet, at kandidatfeltet er indskrænket betydeligt.

Kvalificerede bankdirektører bliver simpelthen en mangelvare i Danmark. Derfor kan en udvej netop være at gå sammen for overhovedet at kunne fylde kunne direktionslokalet.

For de mere spekulative investorer kan der være ræson i at holde skarpt øje med småbankerne. Men ifølge Michael West Hybholt skal der foretages en del benarbejde og de mest lavesthængende frugter er allerede plukket og indregnet i kurserne, mener han.

Selv ejer han personligt kun aktier i Danske Bank, Jyske Bank og Nordfyns Bank.

Også bankernes samarbejdet i de tre datacentraler er væsentlig for at forstå, hvorfor ellers oplagte fusionskandidater ikke kan finde sammen. Infrastrukturen i de forskellige datacentraler er så omkostningstunge at smelte sammen, at synergierne fordufter. Og skulle en transaktion alligevel give mening er der i visse tilfælde op til 5 års opsigelsesfrist, hvis en bank skulle ønske at forlade deres datacentral.

Uanset teknikken viser de senere års dramatiske overtagelsforsøg - blandt andet Spar Nords forsøg på at overtage Danske Andelskassers Bank - at mere end noget andet, er det lokalpatriotisme og måske ligefrem personligt ønske fra bankledelsens side om fortsat at være herre i eget hus, der har spændt ben for de store fusioner.

Læs også: Mads Christiansen: Disruption og 13 mulige vinder-aktier til 2020

Læs også: Storbank advarer: Vaccine kan vende rundt på markedet