Henter kommentarer

Disse ting bør du gøre, før årsopgørelsen lander


Om lidt over en måned – mandag den 14. marts – ligger årsopgørelsen klar.

Selvom der er lang tid til, er der flere ting man med fordel kan sætte i gang allerede nu i februar. Sådan lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i Nykredit Wealth Management.

Ved man allerede nu, at man med stor sandsynlighed kommer til at skulle betale penge tilbage i skat, bør man indbetale frivilligt allerede nu.

»Hvis man ikke fik indbetalt nok i skat gennem 2021, vokser der allerede nu en usynlig regning dag for dag,« skriver hun i en kommentar.

Allerede fra 1. januar påløber der nemlig dagsrenter, indtil dagen man indbetaler sin fulde restskat.

Renten lyder på 1,7 pct. og kan ikke trækkes fra i skat.

Betaler man først efter 1. juli 2022, skal der ikke betales rente, men i stedet et fast procenttillæg på 3,7 pct. af restskatten, som indregnes i skatten for 2023.

»Det er en dyr pris at betale i en tid, hvor mange danskere har penge stående passivt i banken til enten 0 pct. eller negativ rente,« lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen, der altså råder til at indbetale restskat når man kan, og ikke når man skal.

Man indbetaler via Skats hjemmeside. Log på, vælg betaling, 2021 og tryk på knappen 'Restskat'.

Man skal ikke være nervøs for at indbetale for meget. De overskydende penge får man tilbage på kontoen 8. april, hvor overskydende skat udbetales.

Man kan først indberette mange ting, når årsopgørelsen åbner i marts, men allerede nu er der åbent for at indlægge regninger til håndværkere og serviceydelser, man har betalt gennem 2021.

Får man gjort det allerede nu, er ens årsopgørelse i marts mere retvisende, forklarer Camilla Schjølin Poulsen.

Den forgangne år var særligt attraktivt, hvor både håndværker- og servicefradraget var ekstraordinært høje grundet corona.

Serviceudgifter var hævet til 25.000 kr. fra 6.000 kr., og håndværkerfradraget også til 25.000 kr. fra 12.500 kr. pr. person. Er man to voksne personer i en husstand, giver det et muligt fradrag på 100.000 kr.

Du kan indberette via linket her.

Servicefradraget lyder i år på 6.400 kr. pr. person, mens håndværkerfradraget bliver afskaffet 1. april 2022. Her lyder fradraget på 12.900 kr. pr. person, og arbejdet skal være udført i ens hjem eller fritidshus senest 31. marts.

»Og det betyder, at man skal skynde sig gevaldigt med at få arbejdet aftalt og udført, hvis man vil have del i fradraget,« skriver Camilla Schjølin Poulsen.

Skatteværdien for begge fradrag er på 26 pct. Det betyder, at hvis man betaler 10.000 kr. selv, får man 2600 kr. tilbage i skat.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Måske har Fed ligefrem en interesse i store aktiefald

Læs også: Teknisk Set med Lars Persson: Hvor er bunden?