Henter kommentarer

Dumpet af pensionskasser, smidt ud af C25, kollapset af corona - nu stryger aktien i himlen


 

Indtil for et par uger siden var ingen dansk aktie så hårdt ramt af både grøn omstilling og et kollaps i olieprisen som Maersk Drilling. Inden for den seneste måned er aktien imidlertid skudt i vejret med 46 pct. på en rus af stigende oliepriser og generel optimisme i forbindelse med de positive meldinger om coronavacciner.

De finansielle markeder er godt i gang med at indregne en normal verden på tværs af forskellige aktivklasser, og det har givet optur til de mest martrede sektorer i 2020 herunder energi- og olieaktier.

Den seneste tids ekstremt gode udvikling for Maersk Drilling-aktionærerne er dog langt fra nok til at udviske indtrykket af, at det seneste år har været et sandt annus horribilis for den sidste bid af A.P. Møller-koncernens olieeventyr i Nordsøen.

Maersk Drilling udvinder ikke selv olie, men bygger avanceret borerigge, der er specialiseret i vanskelige vejr- og havbundsforhold som netop i Nordsøen. Kontrakterne er derfor typisk af længerevarende karakter, men det er nu engang i sidste ende olieprisen, der afgør om Drillings kunder - de store olieselskaber - har mod på nye investeringer i fremtiden. Den globale grønne omstilling og en faldende oliepris gennem coronakrisen har været hårdt for offshore borerig-selskaber over hele verden.

Læs også: Danske Bank: Disse aktier vil vinde på corona-vaccine

I starten af april 2019 blev Maersk Drilling børsnoteret med en værdi på omkring 24 mia. kr. Analytikerne var dengang overvejende positive, og efter et par måneder med god omsætning i aktien strøg aktien ind i eliteindekset, C25, ved den næste revision i løbet af sommeren.

Men allerede i efteråret begyndte det at gå skævt. Bølgen af socialt ansvarlige og klimavenlige (samlet under betegnelsen ESG) investeringer fik for alvor fat i de store udenlandske investorer og hjemlige kapitalforvaltere. I slutningen af 2019 meddelte Nasdaq Copenhagen, at boreselskabet ikke klarede skærene og blev smidt ud af C25-indekset efter bare et halvt år. I stedet kom Topdanmark tilbage i C25-indekset.

Gennem det meste af 2020 har Drilling-aktien derfor figureret helt nede i bunden af listen over de mest faldende danske aktier. Den seneste måned med markant optur betyder, at Maersk Drilling nu kun er den næstmest faldende aktie i Danmark. Sidstepladsen er i øvrigt overtaget af SAS.

Maersk Drilling er dog stadig faldet med omkring 60 pct. i 2020.

Læs også: Mærsk-topchef: Vi fortsætter vores stime med positiv udvikling

Læs også: Lars Tvede om markant ændring: De vil storme ud af vækstaktierne