Henter kommentarer

Dumpet af pensionskasser, smidt ud af C25, kollapset af corona - nu stryger aktien i himlen


 
Her kan du se mere om hvad sektorer er, når det kommer til aktiemarkedet.
Vis mere

 

Indtil for et par uger siden var ingen dansk aktie så hårdt ramt af både grøn omstilling og et kollaps i olieprisen som Maersk Drilling. Inden for den seneste måned er aktien imidlertid skudt i vejret med 46 pct. på en rus af stigende oliepriser og generel optimisme i forbindelse med de positive meldinger om coronavacciner.

De finansielle markeder er godt i gang med at indregne en normal verden på tværs af forskellige aktivklasser, og det har givet optur til de mest martrede sektorer i 2020 herunder energi- og olieaktier.

Den seneste tids ekstremt gode udvikling for Maersk Drilling-aktionærerne er dog langt fra nok til at udviske indtrykket af, at det seneste år har været et sandt annus horribilis for den sidste bid af A.P. Møller-koncernens olieeventyr i Nordsøen.

Maersk Drilling udvinder ikke selv olie, men bygger avanceret borerigge, der er specialiseret i vanskelige vejr- og havbundsforhold som netop i Nordsøen. Kontrakterne er derfor typisk af længerevarende karakter, men det er nu engang i sidste ende olieprisen, der afgør om Drillings kunder - de store olieselskaber - har mod på nye investeringer i fremtiden. Den globale grønne omstilling og en faldende oliepris gennem coronakrisen har været hårdt for offshore borerig-selskaber over hele verden.

Læs også: Danske Bank: Disse aktier vil vinde på corona-vaccine

I starten af april 2019 blev Maersk Drilling børsnoteret med en værdi på omkring 24 mia. kr. Analytikerne var dengang overvejende positive, og efter et par måneder med god omsætning i aktien strøg aktien ind i eliteindekset, C25, ved den næste revision i løbet af sommeren.

Men allerede i efteråret begyndte det at gå skævt. Bølgen af socialt ansvarlige og klimavenlige (samlet under betegnelsen ESG) investeringer fik for alvor fat i de store udenlandske investorer og hjemlige kapitalforvaltere. I slutningen af 2019 meddelte Nasdaq Copenhagen, at boreselskabet ikke klarede skærene og blev smidt ud af C25-indekset efter bare et halvt år. I stedet kom Topdanmark tilbage i C25-indekset.

Gennem det meste af 2020 har Drilling-aktien derfor figureret helt nede i bunden af listen over de mest faldende danske aktier. Den seneste måned med markant optur betyder, at Maersk Drilling nu kun er den næstmest faldende aktie i Danmark. Sidstepladsen er i øvrigt overtaget af SAS.

Maersk Drilling er dog stadig faldet med omkring 60 pct. i 2020.

Læs også: Mærsk-topchef: Vi fortsætter vores stime med positiv udvikling

Læs også: Lars Tvede om markant ændring: De vil storme ud af vækstaktierne