Henter kommentarer

EU enige om gasaftale


Rusland rasler med gaskniven, og som modsvar er EU-landene er nået til enighed om en aftale, der skal reducere gasforbruget.

Konkret er landene enige om frivilligt at skære forbruget med 15 procent fra august til starten af april næste år.

Desuden har EU vedtaget en »unions alarm«, som kan gøre reduktionen obligatorisk. Den kan aktivieres, hvis fem lande melder sig i alarmberedskab – eller hvis det kniber alvorligt med gassen, enten fordi efterspørgslen boomer eller leverancen styrtdykker.

Reduktionen hænger sammen med EU-Kommissionens forslag tidligere på måneden, hvor de 15 procent også var i spil.

Landene vælger selv, hvordan de vil skære gasforbruget ned. Men husholdninger og andre kritiske funktioner såsom sundhedsvæsenet skal som udgangspunkt skånes, lyder det i aftalen.

Ungarn har som det eneste land stemt i mod aftalen.

Aftalen kommer i hus dagen inden, at Rusland onsdag barberer sine europæiske gasleverancer ned med yderligere 20 procent. Landet påpeger selv, at det sker, fordi en turbinemotor i den famøse gasledning, Nord Stream 1, har problemer.

I forvejen er leverancen dalet til 40 procent.

Den europæiske gassituation er kritisk, fordi man med de nuværende leverancer kæmper for at få fyldt gaslagrene op med de ønskede 80 procent inden 1. november.

Mangel på gas vil presse europæisk industri til det yderste. Særligt tyske industrigiganter har bebudet, at uden gas vil de være nødt til at kvitte deres produktion.

Nord Stream 1 var også i rampelyset sidste uge, fordi den skulle åbne op efter ti dages vedligehold.

Inden åbningen troede flere - herunder EU-Kommissionen - at gasledningen ville være knastør, når den åbnede. Men det russiske styre valgte alligevel at sende reducerede mængder gas mod Europa.

Og onsdag reducerer Rusland så leverancerne yderligere.

Læs også: Wall Street-veteran: Bunden er nået

Læs også: Medie om Putins frygtede træk: Han gør det ikke