Henter kommentarer

For tredje måned i træk: Nu stiger udbuddet af boliger


Måske er det glohede boligmarked ved at køle af. I hvert fald er der sket en forandring i løbet af de seneste tre måneder.

I maj steg boligudbuddet med 778 boliger, og dermed er det tredje måned i træk, at udbuddet peger op. Det viser netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark.

Selvom udbuddet viser tegn på at stige, er det dog stadig på et relativt begrænset niveau, lyder det fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Det lave udbud har i høj grad bidraget til det seneste års kraftige prisstigninger på boligmarkedet. Derfor er de seneste måneder stigning i udbuddet yderst kærkomment. Men vi skal altså se en større stigning for at få en reel effekt, og det forventer vi uændret kommer til at ske over den kommende tid. Vi ser prisstigningerne drosle ned med det voksende udbud. Hertil er renterne steget, og priserne kommet op i et niveau, hvor færre har mulighed og lyst til at være med,« skriver han i en kommentar.

På trods af at der nu er tegn på, at boligudbuddet stiger, ligger det aktuelle niveau 30 pct. lavere end for et år siden.

Stadig for meget fart på

Priserne på udbudte boliger er fortsat stigende. Huspriserne i dag er 10 pct. højere end sidste år og for sommerhuse lyder tallet på 24 pct.

I maj tog lejlighedspriserne dog en pause med at stige. Faktisk faldt prisen med 0,02 pct., men på trods af det mikroskopiske fald, ligger udbudspriserne på lejligheder 12 pct. højere i dag end for et år siden.

»Det går aktuelt for stærkt på boligmarkedet, og det bærer udbudspriserne i høj grad præg af. Vi ser dog at tempoet vil gå ud af markedet over den kommende tid,« skriver cheføkonomen.

Læs også: Stjerneforvalter forudser stor rotation

Læs også: Nordnet: Her er 8 årsager til Vestas' store nedtur