Henter kommentarer

Formueforvalter om dansk aktiedarling: Den er værd at eje


 
Sådan påvirker Novos 'fede' succes din økonomi
Vis mere

Novo Nordisk-aktien er værd at eje.

Det er budskabet fra Nils Thygesen, der står i spidsen for den danske formueforvalter Thygesen Capital.

»Med en forventet årlig indtjeningsvækst næsten så langt øjet rækker på minimum 10-15 pct. understøttet af skalafordele i produktionen og endnu højere de nærmeste år, er det næppe urimeligt, at aktien for tiden handles til en P/E omkring 31,« påpeger chefstrategen i et analysenotat.

Det er for ham at se derfor værd at have Novo-aktien i sin porteføljen. Det har formueforvalteren selv.

Novo Nordisk er med en markedsandel på mere end 30 pct. en ledende udvikler og producent af diabetesmedicin, påpeger han.

Læs også: Investor ser potentiale i disse danske aktier: Sådan bør porteføljen se ud

Det er selv om Novo Nordisk-aktien er blevet sendt i vejret i løbet af de seneste 12 måneder. I den periode er aktien steget 65 pct.

»Prisfastsættelsen og investorernes betydelige beholdninger af aktien levner på nuværende tidspunkt ikke plads til mange uregelmæssigheder på kort og mellemlang sigt,« påpeger han.

Hvis du har en investeringshorisont på fem-ti år, så er der dog »gode muligheder for solidt afkast,« vurderer han.

Læs også:Novos succes vækker minder om finsk kollaps

Det skyldes, at Novo Nordisk er en global diabetesmastodont, der samtidig spås gode muligheder på fedmemarkedet ude i fremtiden. Salget af medicin til behandling af fedme udgør omkring 10 pct. af omsætningen, men udsigterne er en del af fortællingen om det danske selskab.

For ham at se gemmer der sig et betydeligt potentiale i den danske aktie, fordi Novos fedmepræprarater menes at kunne hjælpe mod en række afledte sygdomme - herunder diabetes, hjerte-karsygdomme, slidgigt, forhøjet blodtryk og Alzheimers.

Læs også: 5 mulige vinderaktier: Sådan vil aktiechefen investere 100.000 kroner lige nu

»Politisk velvilje til løbende at yde patienttilskud er afgørende for salget og muligheden for at spare kolossale midler på de offentlige finanser i mange år fremover,« vurderer chefstrategen.

Forventningen er derfor, at der ude i fremtiden er et hav af fremtidige brugere af Novo Nordisks medicin.

Der menes at være en halv milliard diabetikere på verdensplan. Antallet ventes at vokse 4-6 pct. de kommende år. Når fedmeområdet også tiltrækker sig stor opmærksom blandt investorerne, skyldes det, at der er omkring 770 millioner, der lever med fedme, forklarer han.

»Dette område repræsenterer på nuværende tidspunkt det største potentiale for Novo Nordisk,« vurderer Nils Thygesen.

Det er da heller ikke gået ubemærket hen, at Novo Nordisk i disse år investerer tocifrede milliardbeløb hvert år, så Novo Nordisk kan udvide produktionen af fedmemedicin. 

Selv om konkurrenten Eli Lilly også opruster og ventes at komme med ny fedmemedicin i år, vil det i hans optik stadig være produktionskapaciteten, der udfordrer Novo Nordisk og Eli Lilly de kommende år.

Der bygges hos Novo Nordisks på virksomhedens fabrik i Hillerød 26. september 2023. Den 12. juni 2023 annoncerede Novo Nordisk planer om at investere 15,9 mia. kr. i at udvide sin eksisterende Active Pharmaceutical Ingredient (API) produktionsfacilitet i Danmark. (Foto: Sergei GAPON / AFP) Vis mere

Fedmemarkedet menes dog at blive så stort, at der er rigelig plads til både Novo Nordisk og Eli Lilly, mener man hos Thygesen Capital.

»Selvom der vil være begrænsninger på kort og mellemlang sigt for, hvad private sygekasser og offentlige budgetter kan finansiere, må det lange sigte være, hvilke kolossale samfundsmæssige besparelser Novo Nordisks præparater vil bidrage med,« forklarer han.

Novo Nordisk tjener dog så mange penge, at selskabet har mulighed for både at investere i produktionen og sende en del af overskuddet til aktionærerne, vurderer Nils Thygesen.

Thygesen Capital har siden nytår genereret et afkast på 9,3 pct., mens markedet - målt på MSCI World-aktieindekset - er steget 12,3 pct. MSCI World Value er i samme periode steget 2,8 pct..