Henter kommentarer

Højeste rente i 14 år: Sådan rammer det boligejerne


Nationalbanken hæver renten med 0,5 procentpoint.

Og dermed er renten nu oppe på 2,6 pct., hvilket er den højeste rente siden begyndelsen af 2009.

Det meldte Nationalbanken ud sendt torsdag eftermiddag efter Den Europæiske Centralbank valgte at hæve renten med 0,5 procentpoint tidligere på eftermiddagen.

Den danske Nationalbank følger med ECB som følge af fastkurspolitikken. Dermed beskytter man kronens værdi overfor euroen, som skal være indenfor nogle relativt snævre bånd, forklarer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Nationalbanken besluttede ved renteforhøjelserne i december og februar at hæve rente mindre end ECB. Det skyldes, at kronen ligger til en stærke side overfor euroen. Men presset er aftaget, og vi ser derfor Nationalbanken gå fuldt ud med i denne omgang,« siger han.

Læs også: Sådan blev boligøkonomen gældfri på den halve tid

Op mod 275.000 boligejere står overfor ny rente på deres variabelt forrentede lån over det kommende år, lyder det fra cheføkonomen.

»Deres rente er i høj grad påvirket af renten hos ECB og Nationalbanken. Renten er allerede steget kraftigt for langt de fleste af boligejerne, hvor den lå renten i minus for et år siden og i dag steget til omkring 3 pct.,« siger han.

Jeppe Juul Borre tilføjer, at det endda ligger i kortene lige nu, at der kan vente en endnu højere rente for boligejerne med variabel rente på lånet den kommende tid, hvilket skyldes den kraftige stramning i pengepolitikken med renteforhøjelser fra centralbankerne.

Læs også: Ny udvikling for kriseramt bank – står til at blive reddet

Læs også: Stor plan venter Carlsberg forude – det mener den nye chef strategien