Henter kommentarer

Hollywoods glinsende stjerner går med til at betale millionbøde


Realitystjernen, influenceren og milliardæren, Kim Kardashian er gået med til at betale en kæmpebøde i en sag om ulovlig reklame for kryptovaluta på sociale medier.

Helt konkret er der tale om en bøde på 1,26 mio. dollar, svarende til 9,6 mio. kr.

Det skriver CNBC.

Læs også: I disse tre aktier forventer spekulanter størst kursfald

Situationen, som superstjernen er anklaget for, udspillede sig for over et år siden, hvor Kim Kardashian spurgte sine 228 mio. følgere på Instagram:

»Er I, folkens, til kryptovaluta?«

For det var Kim Kardashian selv, måtte man forstå, da hun i de efterfølgende strofer skamroste kryptovalutaen EthereumMax, alt i mens hun dog understregede, at hun ikke gav finansielle råd – tværtimod viderebragte hun bare, hvad hendes venner fortalte om den hidtil ukendte valuta.

Kort tid efter hollywoodsstjernens rosende vendinger, vendte stemningen 180 grader. EthereumMax mistede 98 pct. af sin værdi, og Kim Kardashian byttede kryptovalutaen ud med et søgsmål.

Læs også: Chefstrateg: Frygt for ny krise sender sektor til bunds

Anklagerne gik på, at kendissen havde lavet en »pump and dump«-manøvre, hvor hun altså først pumper værdien i vejret, for derefter at dumpe kryptovalutaen til en højere pris, så det skæpper godt på kendissens konti.

Til afgørelsen har Gary Gensler, formand for The Securities and Exchange Commission, som er den myndighed, der har ført sagen, udtalt:

»Denne sag er en påmindelse om, at når kendisser eller influencere støtter investeringsmuligheder, herunder kryptovalutaer, betyder det ikke, at disse investeringsprodukter er rigtige for alle investorer.«

Læs også: Vil skære oliemængden markant

Tilbage til Kardashian, der i sit opslag på Instagram hævdede, at hun viderebragte sine venners talen om EthereumMax. For som altid ligger djævlen i detaljen:

En kort tekst på tre tegn stod nederst på skærmen og afslørede, at de rosende vendinger var en #ad, altså reklame.

Én mønt i den omtalte kryptovaluta EthereumMax koster mandag eftermiddag 0,000000032 kr.

Læs også: Kendt tech-investor: Jeg er bekymret for big tech

Læs også: Danske Bank om Zealand Pharma: Fase 3-data er et 'home run'