Henter kommentarer

Hvad er omvendt aktiesplit?


Et omvendt aktiesplit betyder, at et selskab mindsker antallet af udestående aktier.

Det foregår ved, at virksomheden lægger flere af dets udstående aktier sammen, så eksempelvis 5 aktier bliver til 1 aktie. Værdien af den ene aktie er efterfølgende den samme som de fem aktier til sammen, så din position i selskabet bliver altså hverken mere eller mindre værd. Et omvendt aktiesplt ændrer heller ikke på selskabets markedsværdi. Det er ligesom en pizza - den er lige stor, uanset hvor mange stykker den deles i.

Rundt omkring i verden har børserne desuden forskellige regler for, hvad en aktie som minimum må handles til. Hvis en aktiekurs falder under det niveau, risikerer et selskab at blive afnoteret.

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Et selskab kan desuden opnå en fordel ved et omvendt aktiesplidt, fordi visse større investorer ikke må købe aktier, hvis aktiekursen er under et vist niveau, f.eks. 10 kr. eller 5 dollar.

Hvis et selskab laver et omvendt aktiesplit, så 100 aktier bliver til 1, men du som investor kun har 80 aktier, så vil du som investor typisk modtage en kontant betaling for dine 80 aktier. Det samme gælder den anden vej rundt. Hvis et selskab foretager et omvendt aktiesplidt i 4:1, men du har fem aktier, burde det give dig 1,25 aktie. Der vil imidlertid ofte ske det, at delaktien annulleres, hvor du som aktionær får udbetalt penge for den 'overskydende' aktie. Ifølge eToro splittede Microsoft sine aktier 9 gange imellem 1987 og 2003.

Et omvendt aktiesplit er det modsatte af et almindeligt aktiesplit, hvor antallet af aktier øges ved at én aktie eksempelvis splittes til 2, 4, 5 eller 10. Det sker typisk for, at et selskab kan øge likviditeten i aktien.

Læs også: Norwegian-aktien falder tungt: 'Forvirrede investorer'

Læs også: Hvad er en ETF?