Henter kommentarer

Inden champagnen popper: Det skal du huske for at undgå skattesmæk


 

Er du blandt de godt 400.000 danskere, der betaler topskat, bør du måske give din privatøkonomi et skattetjek, inden året er omme. Det kan nemlig være en fordel for dig at indbetale mere til din pensionsopsparing, hvis du vil betale mindre i topskat.

»Det er ærgerligt, hvis du konsekvent oplever at have pengene stående på din konto efter månedens afslutning, og de penge vel at mærke stille og roligt bare hober sig op, fordi hvis du i stedet løbende havde indbetalt dem på en pensionsordning, havde du sparet 15 pct. i topskat,« forklarer Helle Snedker, kundedirektør og partner i kapitalforvalteren Formuepleje.

Læs også: Pensionskæmpe advarer: Vacciner kan blive hård for danske aktier

Du kan indbetale op til 57.200 kr. på din ratepension i 2020 og ubegrænsede beløb på livrente. Begge pensionsordninger er fradragsberettigede og reducerer dermed det beløb, du skal betale topskat af.

»Indtil du har op til 12 mio. kr. i din pensionssparegris, behøver du ikke være bange for at skulle betale topskat, når du kommer hen til pensionsalderen,« siger Helle Snedker og understreger, at beløbet blot er en tommelfingerregel, og eventuel topskattebetaling naturligvis afhænger af, hvor mange år ratepensionen udbetales over.

»Det kommer bag på folk, hvor mange penge man egentlig skal have skrabet sammen til pension, hvis man har et håb om at opretholde nogenlunde samme levestandard som under arbejde,« tilføjer hun.

Derfor er det vigtigt at prioritere pensionsopsparingen, hvis din økonomi tillader det. Og jo tidligere, des bedre, fordi opsparingen vil blive boostet af renters rente-effekten.

Tre forskellige typer opsparing

Men hvad skal du så vælge: Ratepension eller livrente? Ratepension bliver udbetalt i rater over minimum ti år.

»Og det er dine penge forstået på den måde, at hvis du falder død om i morgen, går de i arv til dine efterladte. Det forholder sig nogle gange anderledes med din livrente. Det er mere en forsikring, du køber,« siger Helle Snedker.

Livrenten er en livsvarig indkomst, hvor udbetalingerne tidligst startes fra pensionsalderen. Udbetalingerne stopper først den dag, du går bort.

Hør også: Millionærklubben Special: Kom tættere på Netcompany

»Det er klart, at du bliver den store vinder af livrenten, hvis du lever længere end forventet, og du kan blive en taber, hvis du dør tidligere. Livrenten er en skøn, sikker bund under din pensionisttilværelse,« siger hun.

Helle Snedker, kundedirektør i Formuepleje, råder til, at man rykker eventuel luft i økonomien over til pension. Vis mere

Derudover er der en tredje form for pensionsopsparing, som imidlertid ikke har noget at gøre med topskat: aldersopsparing. Her kan du indbetale op til 5300 kr. i 2020, hvilket er en god idé, hvis du har penge til overs, lyder rådet fra Helle Snedker.

»Det gør altså en forskel, bare du putter 5000 kr. ind om året og køber aktier for dem og lader dem ligge og boble,« siger hun.

'Arg, bliver jeg gammel nok?'

Generelt opfordrer hun til, at flere danskere tidligere begynder at tage deres pensionsopsparing seriøst.

»Jeg kan mærke, at der er en holdning til pension. Folk siger: Arg, hvem ved, om jeg overhovedet bliver gammel nok til at få udbetalt min pension? Og det er smadderærgerligt, for den gennemsnitlige dansker bliver pensioneret – vi er altså ikke døde inden da,« siger Helle Snedker og nævner, at de fleste kan få vejledning gennem deres pensionsselskab.

I 2021 vil der være omkring 435.000 danskere, der betaler topskat, ifølge revisionsselskabet BDO. I 2021 kan du indbetale 58.500 kr. til ratepension.

Vær med i Euroinvestors julekalender. Svar på dagens spørgsmål og vind præmier hver dag. Tilmeld dig her!

Læs også: Nu skal du have styr på skatten: 'Ellers falder hammeren'

Læs også: Boliglån med afdrag: 'Det kan være en kæmpefejl'