Henter kommentarer

International valutafond vil have strammere regler på det danske boligmarked


Den Internationale Valutafond, IMF, kommer i dag med et indspark i den glohede debat om indgreb på det boomende danske boligmarked. Lånereglerne skal strammes op, lyder opfordringen fra IMF.

Valutafonden nævner en række konkrete forslag som politikerne skal se nærmere på.

For det første skal der mere fokus på, hvor meget låntagerne kan låne i forhold til gæld og indkomst. De to faktorer skal betyde mere i kreditvurderingen end, hvor stor en friværdi boligejerne har. De boomende boligpriser har skabt enorme formuer i danske mursten rundt om i landet. Derfor er boligers belåningsgrad i forhold til ejendomsværdien af mindre betydning, mener IMF-økonomerne. Det væsentligste er gældens størrelse i forhold til indkomsten.

Og denne del af kreditvurderingen skal strammes, uanset hvor stor friværdien i forhold til gælden er, mener IMF.

Forholdet mellem lån og indkomst skal reguleres og loftet skal sættes ned og baseres på låntagernes risikoprofil, lyder det.

Låntagere, der overvejer afdragsfrie lån eller rentetilpasningslån kommer også i fokus. Disse lån skal møde endnu hårdere regler for kreditgivning, mener IMF.

Endelig prikker IMF også hul på den hellige ko på det danske boligmarked. Rentefradraget skal nemlig tilpasses de generelle rammer for skattesystemet i Danmark. Det skal med andre ord sænkes.

Endelig foreslår IMF også, at politikerne indfører lovgivning, der fremmer et større udbud af ejerboliger.

Med de skrappe toner fra IMF lægger den internationale organisation sig på linje med både Finanstilsynet, Det Systemiske Risikoråd og Nationalbanken. Kun De Økonomiske Vismænd har afvist, at indgreb på boligmarkedet er nødvendigt.

Du kan læse mere om, hvorfor de forskellige organisationer ser så forskelligt på boligmarkedet i denne kommentar.

Læs også: Forudsigelse: Grøn omstilling vil sende olieprisen op

Læs også: Danske Bank om to megatrends: Fremtidens vindere på aktiemarkedet skal findes her