Henter kommentarer

Investeringsøkonom forudser: Stigende oliepris kan tippe økonomien i recession


Olieprisen har i flere måneder været stigende - og det kommer på et noget uheldigt tidspunkt for forbrugerne. 

Sådan lyder vurderingen fra Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar onsdag morgen. 

Det skyldes en kombination af stabil efterspørgsel samt Saudi Arabien og Ruslands tiltag med at sænke produktionen for at holde priserne oppe.

Og på samme tid går det ekstremt sløjt og alt for trægt med den grønne omstilling, pointerer Per Hansen. 

»Rent faktisk får man fornemmelsen af at den grønne omstilling kører baglæns, når man betragter de seneste auktioner med havvind og interessen for at byde ind,« lyder det fra ham.

Læs også: Er du Novo-aktionær? Så er du vågnet op til dobbelt så mange aktier i porteføljen

De stigende energipriser kommer også for forbrugerne på et uheldigt tidspunkt. De falder nemlig sammen med de høje renter og inflationen, som endnu ikke er tæt på centralbankernes 2 pct. målsætning, udtaler Per Hansen og tilføjer: 

»Havde det ikke været for den meget høje beskæftigelse, ville kombinationen af høje renter, stigende priser og olieprisstigninger formentlig allerede nu have kørt USA og Europas økonomier i recession.«

Umiddelbart kunne man også tænke, at stigende energipriser kunne være dårligt for inflationsudsigterne, og at det vil presse renterne yderligere opad fra et allerede højt niveau, tilføjer han. 

Og det er også muligt, det vil forholde sig sådan – på kort sigt.

Læs også: Ser stort potentiale i oversete aktier: 'De vil være blandt vindere, når renterne bøjer af'

»Historien viser dog, at stigende oliepriser virker som en skat på forbrug. Det udhuler købekraften; er forbrugsdæmpende, og vil trække væksten ned, og det er normalt det ræsonnement, som investorerne lægger ned over stigende oliepriser - I hvert fald på sigt,« lyder det fra investeringsøkonomen. 

På samme tid ser centralbankerne mest på kerneinflationen, som er fratrukket udviklingen i fødevarer og energi. 

»Stigende oliepriser kan meget nemt være den faktor, som tipper økonomierne i recession, men det vil også samtidig være sådan, at det måske vil være den trigger, som vil markere en ende på centralbankernes rentestigninger,« pointerer Per Hansen.

Onsdag morgen koster en tønde af den amerikanske WTI-olie 89 dollar, mens den europæiske Brent-olie handles til 91,5 dollar for samme mængde. 

Læs også: Amerikansk softwaregigant straffet - kastet ud i største fald siden 2002

Læs også: Kendt aktie i opsigtsvækkende udvikling: 'Det skete noget bemærkelsesværdigt'