Henter kommentarer

Investorernes store håb rykker tættere på: 'Det er godt nyt'


Friske tal for den europæiske inflation giver grønt lys til markedets håb om snarlige rentelempelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

Det er vurderingen fra en række økonomer oven på offentliggørelsen af nye inflationstal for eurozonen i april. 

Tirsdag er det nemlig blevet slået fast, at inflationen i eurozonen var på 2,4 pct. i april, hvilket var lige på markedets forventning. Dermed holder inflationen sig også uændret i forhold til marts.

»Min vurdering er, at faldet i kerne- og serviceprisinflationen giver grønt lys til lempelser fra ECB i juni,« lyder det fra Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit i en kommentar på de nye inflationstal.

»Det er især stigende energipriser, som følge af udviklingen i Mellemøsten, der trak op i inflationen i april,« tilføjer chefstrategen.

Derfor var der også et »pænt fald« i kerneinflationen i april, som er inflationen korrigeret for priser på energi og fødevarer. Kerneinflationen faldt fra 2,9 pct. i marts til 2,7 pct. i april. 

Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er det niende måned i træk, at kerneinflationen trækker sig.

»Det er godt nyt, selvom den overordnede inflation ligger bomstille, da kerneinflationen er en bedre rettesnor for det underliggende inflationspres,« skriver cheføkonomen i en kommentar til tallene.

»Med fortsat faldende kerneinflation står døren stadig åben for rentesænkninger indenfor en overskuelig fremtid, selvom dagens tal på marginalen trækker en smule i den anden retning,« tilføjer han.

Påsken, og ferie generelt, betyder højere priser. I år har den effekt været spredt over marts og april, og det har sløret billedet af det reelle prispres i økonomien, forklarer Bjørn Tangaa Sillemann, der er chefanalytiker hos Danske Bank i en kommentar.

Han påpeger, at det derfor giver god mening at se inflationstallene for marts og april under et. 

»Hvis man filtrerer sæsonen ud af tallene, ser prispresset ud til at være aftaget i løbet af marts og april. Det kommer oven på to måneder, hvor det har været for højt. Det er klart positivt,« lyder det fra chefanalytikeren, der fortsætter:

»ECB vil stadig finde grund til at være skeptisk, fordi tjenestepriserne endnu stiger for hurtigt. Indtil lønvæksten er aftaget, vil det blive ved med at være en bekymring.«