Henter kommentarer

Japanerne sælger ud af danske boliglån: Ikke godt nyt for disse boligejere


Udenlandske investorers ejerandel af danske boliglån er faldende.

Det viser tal fra Nationalbanken. I oktober solgte udenlandske investorer ud for 14,7 milliarder kroner. Det er dårligt for dem, der håber på lavere renter, skriver chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard, i en kommentar.

»Investorer fra udlandet solgte endnu engang ud af obligationer, der finansierer danske boliglån. Og det er ikke godt nyt til dem, der håber på lavere renter. Det er nemlig med til at give lidt højere renter på danske boliglån end i en situation, hvor udlandet er vilde efter danske realkreditobligationer. Den gode nyhed er dog, at udlandet stadig har en ret høj ejerandel, så der er ikke tale om en flugt ud af Danmark. Der er snarere tale om en sivende tendens,« forklarer Sune Malthe-Thagaard.

Læs også: Kapitalforvalterens 3 aktier til 2023 - 'en rigtig god investering'

Det er især japanerne, som sælger ud af de danske realkreditobligationer ifølge chefanalytikeren.

»Japanske investorer har ikke længere den samme forkærlighed for danske realkreditobligationer som tidligere, og det trækker det samlede udenlandske ejerskab ned. Faktisk skyldes faldet det seneste år, at japanske investorer har nedbragt deres beholdning af danske realkreditobligationer mærkbart. Ser man på udenlandske investorer fraregnet de japanske, så er ejerandelen i dag højere end for et år siden. Der er altså tale om investorerne fra et enkelt land, der i den grad trækker sig tilbage,« påpeger Sune Malthe-Thagaard.

Heldigvis ser det ikke ud til at være en generel tendens blandt de udenlandske investorer, mener chefanalytikeren.

»Det er ganske positivt, at det ikke ser ud til at være en generel tendens blandt udenlandske investorer. For eksempel at tyske investorer, der historisk har haft kærlige følelser for dansk realkredit i mange år, stadig udviser ganske stor interesse for vores obligationer,« skriver Sune Malthe-Thagaard.

Læs også: Storbank peger på 4 danske bankaktier

Årsagen til at japanerne trækker sig, har dog en positiv effekt for nogle boligejere, påpeger han.

»De store rentestigninger har givet store kursfald på realkreditobligationer. Det er godt for boligejere med lav fast rente, fordi markedsværdien af deres gæld er faldet med op til næsten 40 procent. Det er dog dårligt for de investorer, der har set deres investeringer faldet voldsomt i kurs. Og det får altså især de japanske investorer til at trække følehornene til sig,« skriver Sune Malthe-Thagaard.

Rentestigningerne er et resultat af centralbankernes hårde kamp mod den høje inflation.

Læs også: Dårlig timing for Mærsk: 'Det kan bedst sammenlignes med en steppebrand'

Læs også: Simon Richard Nielsen: Der er stadig kræfter, som kan presse renterne helt i bund igen