Henter kommentarer

Jeppe Christiansen: Det er et godt tidspunkt at købe aktier


Langsigtede investorer kan med fordel købe aktier nu, lyder det.

Det vurderer administrerende direktør Jeppe Christiansen fra den danske kapitalforvalter Maj Invest, hvor flagskibsfonden fokuserer på value-aktier. Her håndplukkes aktier, der er billige i forhold til selskabernes indtjening og fremtidsudsigter.

Selvom mange frygter for den økonomiske udvikling i verden, er der god grund til at købe aktier nu, mener han.

»Det er et meget godt tidspunkt at købe aktier nu,« udtaler Jeppe Christiansen i podcasten Millionærklubben.

Læs også: Danske Bank advarer om stort skifte: Vær forberedt

»Det er et tidspunkt, hvor man godt kan supplere og købe flere aktier, hvis man er langsigtet og risikovillig. Hvis du er kortsigtet og skal bruge pengene inden for et år, så er det en helt anden historie,« udtaler han.

Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor aktierne er sendt ud i kraftige fald, og hvor investorer dagligt vågner til et broget, geopolitisk verdensbillede. Krig i Ukraine og et polariserende midtvejsvalg i USA er bare to eksempler på begivenheder, der er med til at mudre investeringsudsigterne.

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Det er ifølge Jeppe Christiansen blevet meget billigere at få del i selskabernes indtjening. Prisen for at få en andel af et selskabs overskud er – bredt set – faldet til niveauer som under coronakrisen, bemærker Jeppe Christiansen med henvisning til det gennemsnitlige P/E-tal for globale selskaber.

P/E-tallet angiver, hvor meget du betaler for 1 krones overskud efter skat, hvis du køber en aktie i en virksomhed. Nu er vi ifølge Jeppe Christiansen nede på P/E-værdier på »15-16 stykker.« Du betaler dermed 'blot' 15-16 kroner for at få ret til 1 krones overskud i al evighed – eller i hvert fald alle de år du ejer aktien.

Læs også: 3 mulige vinderaktier til den forsigtige investor

»Mange globale, velkørende virksomheder ligger tættere på P/E-niveauer på 10-11 stykker – dem, som vi hos Maj Invest kalder value-aktier. De er lige så billige, som da coronakrisen var på sit værste,« påpeger Jeppe Christiansen og tilføjer:

»Ud fra en langsigtet betragtning, så er det rimelig gode købsniveauer.«

Han er med egne ord »behersket optimist,« når det kommer til det langsigtede investeringspotentiale for aktier lige nu. Det sker ud fra antagelse om, at vi er meget tæt på en rentetop, forklarer han.

»Når inflationen topper, så topper renten, og når renten topper, så bunder aktierne. Det er det punkt, som vi er meget tæt. Det kan være, at vi har passeret det. Det kan være, at det kommer om tre måneder. Det er helt umuligt at sige,« udtaler han.

Noget af det vigtigste for langsigtede investorer er dog at investere globalt, understreger Jeppe Christiansen.

Det betyder ikke, at du ikke skal have en del danske eller europæiske aktier, men det gælder om, at din portefølje er eksponeret mod udviklingen i både USA, Europa og Asien, forklarer han.