Henter kommentarer

Jyske Bank efter 'rædselsfuldt år': 3 ting bliver afgørende i 2023


Årets sidste handelsdag er begyndt, og det faktum glæder Jyske Bank, som efter alt at dømme ser frem til at vinke farvel til 2022.

Banken kalder nemlig året for »rædselsfuldt« i deres morgenkommentar fredag. Men rædslerne kan meget vel fortsætte ind i 2023, vurderer banken.

3 store spørgsmål melder sig nemlig på banen og bliver afgørende i det nye år, lyder det. Dem vender vi tilbage til.

Læs også: Køber op i kendt aktie - 'billigere end nogensinde'

Jyske Bank betoner, at 2022 har været et afkastmæssigt »usædvanligt træls år« for både aktier og obligationer.

Det vigtige amerikanske S&P 500-indeks er nede med 14,4 procent for året, mens MSCI All-Country World-indekset har haft sit værste år siden finanskrisen i 2008 med et tab på over 20 procent i 2022.

»Der har ikke været mange brugbare skjulesteder for investorerne, og det mest positive er, at vi i dag på de finansielle markeder tager afsked med 2022,« skriver Jyske Bank.

Men et farvel til 2022 er ikke nødvendigvis et farvel til blodrøde markeder, og investorer skal »frygte« for et nyt rædselsår, advarer Jyske Bank.

Læs også: Nordnet om populær akties nedtur: Det er alles øjne rettet mod nu

Særligt tre spørgsmål vil være skæbnesvangre i det nye år, lyder det:

»Kommer recessionen? Aftager inflationen? Og vil centralbankerne igen være en modspiller for de finansielle markeder?,« skriver banken.

Det anerkendte finansmedie Bloomberg har også set nærmere på, hvilke faktorer, man skal holde øje med i det nye aktieår.

Mediets økonomiske modeller udregner en sandsynlighed på 100 procent for, at den amerikanske økonomi i august næste år tordner ind i en recession.

Læs også: Professionel investor advarede mod giftige kursfald – det gør han nu

På den mere positive note forventer nogle, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil stoppe sin bølge af rentestigninger – sandsynligvis i marts.

71 procent af Bloombergs adspurgte top-investorer vurderer derfor, at aktier vil stige i 2023.

Bloomberg udpeger også den skrøbelige coronasituation i Kina samt technedturen som faktorer, der kan være skæbnesvangre i 2023.