Henter kommentarer

Kapitalforvalter: Aktier er stadig attraktive – så drop frygten for inflation


Tårnhøje inflationstal og en rente med pil op, har sendt bølger af rædsel og frygt ud på verdens aktiemarked.

I verdens største økonomi, USA, kunne tal for nylig afsløre, at inflationen i april steg 4,2 pct., hvilket var en del mere, end analytikerne havde ventet. Det er den højeste inflation siden 2008, og nyheden fik på dagen en række aktier i store amerikanske techgiganter til at falde på stribe – herunder Facebook, Microsoft, Tesla og Googles moderselskab Alphabet.

Selvom aktierne er tilbage på sporet igen, er udsigten til højere inflation lige nu den trussel, der ser ud til at skræmme flest investorer på markedet.

Men hos det danske investeringsselskab Othania Invest, der holder til i Holte nord for København, maner man til besindighed. Her ser man stadig aktier som attraktive i den kommende tid. Verdens centralbanker spytter i øjeblikket penge ud i markedet, og ud over det er verdensøkonomien igen ved at komme på fode efter coronakrisens værste aftryk.

Se også: ​Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Som tingene ser ud nu, er vi ikke bekymret. Et højere inflationsniveau, end det vi har i dag, behøver ikke nødvendigvis at være dårligt for aktiemarkedet. Det er kun, når økonomien samtidig går ned, at man skal være påpasselig. Men det er jo det stik modsatte, vi ser i øjeblikket med en økonomi, der er i bedring,« siger investeringsdirektør i Othania, Vincent Dilling-Larsen, til Euroinvestor og tilføjer:

»Så længe likviditeten flyder fra centralbankerne, og væksten fortsætter op, er aktier en god investering.«

Lille omrokering

Othania Invest består af tre fonde og forvalter aktivt godt og vel 450 mio. kr. for mere end 600 kunder. Kapitalforvalteren har udviklet sin egen investeringsmodel, der en gang om måneden indsamler finansielle nøgletal fra hele verden, og på den måde kan modellen vise, hvordan risikoen på aktiemarkedet ser ud en måned ud i fremtiden.

Er risikoen normal, investerer kapitalforvalterne, der drives af stifterne og direktørerne, brødrene Vincent Dilling-Larsen og Christian Mørup-Larsen, i globale aktier via ETF'er, men hvis risikoen er høj, investeres der i stedet udelukkende i globale statsobligationer i to af fondene – også via ETF'er. I øjeblikket er alle tre Othania Invest-fonde eksponeret fuldt mod aktier.

Læs også: Sådan kommer du i gang med at investere

Indtil videre har fonden med Othania Invest leveret et afkast på 12,6 pct. i år, mens Othania Bæredygtig Makro er gået frem med 7,8 pct. I sidstnævnte fond har inflationssnakken dog fået Vincent Dilling-Larsen til at omrokere en anelse. Der er blevet vægtet op i guld, råvarer og ejendomme, mens der er blevet solgt ud af virksomhedsobligationer.

»Det er ud fra et afkast-risikoniveau, hvor vi går over i mere inflationssikre aktiver, i stedet for de mere usikre virksomhedsobligationer. Men der er absolut kun tale om en mindre justering,« lyder det fra Vincent Dilling-Larsen.

Chok kan ændre billedet

Selvom Vincent Dilling-Larsen – indtil videre – ikke har søvnløse nætter over udsigten til højere inflation som niveauet ser ud nu, ved han godt, at billedet kan ændre sig. Opstår der et »pludseligt inflationschok«, som han selv beskriver det, er situationen anderledes, men på den længere bane vil markedet igen blive stabiliseret.

»Det eneste, man som investor skal være bekymret for, er, hvis der kommer et kraftigt og pludseligt inflationschok. Det vil påvirke aktierne i en kortere periode på nogle måneder, hvorefter det igen vil finde et mere normaliseret niveau,« fortæller Vincent Dilling-Larsen, der dog ser risikoen for den udvikling som meget lille.

I sidste uge gæstede den anden halvdel af Othania, Christian Mørup-Larsen, Millionærklubben. Du kan høre udsendelsen her.

Læs også: Kunder vælter ind hos bank med usædvanligt tilbud

Læs også: Lars Tvede: Kæmpe opbrud på vej i vækstaktierne