Henter kommentarer

Lars Tvede: Mine ti favoritbøger


Når finansmanden Lars Tvede læser bøger, er det udelukkende faglitterærer.

For ham er det nemlig vigtigt at læse bøger, der giver ham mere end blot underholdning.

»Jeg vil gerne føle, at hver gang jeg lægger en bog fra mig, så har den løftet mig. Når jeg læser en bog, tænker jeg ofte over, hvordan jeg kan bruge den som en klumme, til en investering eller hvordan jeg vil lære af den,« lød det tidligere på ugen i et interview med Euroinvestor.

»Jeg leder efter bøger, der kan give mig en indsigt, jeg ikke havde før. Man kan sammenligne det med ekspressionistiske malerier med en masse streger. Står man tæt på, kan man ikke se, hvad det forestiller, men går man langt væk, giver det mening. Desto mere specialiseret indsigt, jeg har, desto bedre bliver jeg til at se de store, tværgående mønstre. Der er nemlig sammenhænge mellem mange fænomener, men også analogier mellem dem, man kan trække på.«

Derfor har Euroinvestor fået finansmanden, der selv er en ivrig forfatter og har skrevet 17 faglitterære bøger, til at liste 10 fagbøger op, der har gjort størst indtryk på ham.

  • Poul Johnson: »Modern Times: A History of the World from the 1920s to the 1980s«
    »Bogen gjorde det klart for mig, hvordan storstilet social ingeniørkunst såsom socialisme, kommunisme, præstevælde og fascisme er roden til ufattelig menneskelig lidelse.«
  • Robert Nozick: »Anarchy, State, and Utopia«
    »Den forklarede blandt andet, hvorfor folk bør have lov til at arrangere sig i mindre samfund med ligesindede, og hvorfor disse samfund skal have lov til at beskytte deres grænser.«
  • Thomas Sowel: »Black Rednecks, White Liberals«
    »Den en blandt mange bøger, der fortæller, hvordan både gode og dårlige kulturer ofte er meget robuste og kan vedvare i årtusinder; selv når man forsøger at sammensmelte dem.«
  • Samuel P. Huntington: »The Clash of Civilizations and the remaking of world order«
    »Bogen beskrev på profetisk vis det kulturelle opgør mellem islam og andre civilisationer, som vi nu oplever verden over.«
  • Jonathan Haidt: »The Righteous Mind«
    »​Den handler om at folk ofte har ganske forskellige moralske instinkter og derfor ikke alle kan trives lige godt i den samme samfundsmodel. Derfor skal vi decentralisere, så enhver kan komme tættere på sit eget drømmesamfund.«
  • Matt Ridley: »The Rational Optimist«
    »​Denne er en blandt et hav af bøger, jeg har læst, der dokumenterer, at verden faktisk på de fleste planer er i hastig forbedring  – selvom mange siger det modsatte.«
  • Charles McKay: »Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds«
    »En massepsykoser, som der er utallige af. Er i øvrigt beslægtet med den nyere »Scared to Death« fra Christopher Booker & Richard North.«
  • Ayn Rand: »Atlas Shrugged«
    »Den giver en temmelig god beskrivelse af verden i dag.«
  • Daniel Kahneman: »Thinking, fast and Slow«
    »​En god gennemgang af alverdens mentale faldgruber.«
  • Nassim Taleb: »Antifragile«
    »Den handler om hvorfor og hvordan store systemer med lav fejltolerance ender med at kollapse.«

Læs også: Lau Svenssen: Turbulensen på aktiemarkedet er knap nok begyndt

Læs også: Strategen er ikke i tvivl: Disse aktier ville jeg købe nu