Henter kommentarer

'Mange danskere vil nok se det som et forvarsel om, hvor galt det kan gå'


De ekstremt høje priser har trukket forbrugertilliden i Danmark mod dybet.

Det vurderer Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar torsdag morgen. Ordene er en reaktion på, at nye tal for forbrugertilliden i september slog ny bundrekord.

»Aldrig i statistikkens 48-årige historie har forbrugerne set så dystert på økonomien,« bemærker chefanalytikeren om de pessimistiske tal fra Danmarks Statistik.

Læs også: Jesper og Lone gik tidligt på pension og udlevede drømmen: 'Nu synes vi, vi har alle muligheder i verden'

»De ekstremt høje energipriser i slutningen af august har formentlig bidraget til at trække forbrugertilliden yderligere ned. Det er der ikke noget at sige til, for selvom priserne er faldet ned igen siden, så vil mange danskere nok se det som et forvarsel om, hvor galt det kan gå med energipriserne til vinter,« forklarer hun.

»Kraftigt stigende renter – både på fastforrentede lån og lån med variabel rente – bidrager ligeledes til, at gøre det dyrere for forbrugerne. Samtidig begynder vi så småt, at se boligpriserne aftage,« lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen.

Læs også: Jesper og Lone gik på pension 15 år før tid – sådan gjorde de

Selvom der er dystre udsigter for dansk økonomi, mener chefanalytikeren alligevel, at der er lyspunkter. Hos Danske Bank fremhæver man, at en stor andel af danskere er i job, og at danskerne i gennemsnittet har polstret sig økonomisk godt til modstå de stigende priser.

»Der er dog ingen tvivl om, at danskernes privatøkonomi er under massivt pres for tiden – det er der ikke noget at sige til, for vi oplever lige nu det største fald i reallønnen siden 1950erne,« bemærker Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun bemærker i den forbindelse, at danskerne bruger lige så mange penge som i foråret, selvom vi får mindre for pengene nu.