Henter kommentarer

Gigant på randen af konkurs - skjulte tab i årevis

Foto: JOHANNES EISELE
Vis mere

I årevis lod alting udadtil til at være i orden hos det privatejede Hin Leong Trading.

Men i weekenden sendte det Singapore-baserede selskab, der er en gigant inden for handel med olie og bunkerolie, rystelser igennem markedet.

I flere år har selskabets stifter, Lim Oon Kuin, haft en hemmelighed. Han har ifølge Financial Times skjult tab på mere end 800 mio. dollar - svarende til fem mia. kr. - i selskabets regnskaber. Det  indrømmer han selv i ikke-offentliggjorte retsdokumenter, som avisen har fået indblik i.

»HLT har ikke haft overskud i de sidste par år,« har Lim Oon Kuin udtalt ifølge dokumenterne.

På Lim Oon Kuins ordre har økonomiafdelingen i Hin Leong Trading skjult massive tab på futureskontrakter, så tabene ikke optrådte i regnskaberne.

Men Lim Oon Kuin gemte på en anden hemmelighed.

Hos Hin Leong Trading har man også solgt ud af de millioner af tønder råolie, som selskabet har stillet som sikkerhed for at kunne få milliardstore lån hos kreditorer.

Men olien eksisterer slet ikke, indrømmer direktør Evan Lim Chee, ifølge Reuters. Han er søn af Lim Oon Kuin og selv direktør hos Hin Leong Trading og Ocean Tankes.

Evan Lim Chee hævder, at han ikke kendte til, hvad der foregik, og fortæller, at der er en 'betydelig' mangel i det fysiske olielager sammenlignet med den bogførte værdi.

Det er uklart, hvor længe det kunne være blevet ved, men særligt to elementer blev en udløsende faktor til faldet fra tinderne, skriver avisen:

Udbruddet af COVID-19 samt olieprisens brutale fald. For sidstnævnte gælder det, at olieprisen kollapsede henover weekenden. Det blev samme weekend, hvor Hin Leong Trading gik i betalingsstandsning.

Over de næste 30 dage skal der forhandles en redningsplan på plads med kreditorerne. En af dem er angiveligt storbanken HSBC, der efter sigende risikerer at måtte se langt efter fire mia. kr, fortæller Bloomberg.

Hvis parterne ikke finder en løsning, går Hin Leong Trading konkurs.

Lim Oon Kuin, der stiftede selskabet i 1963, har trukket sig fra selskabet.

Læs også: 5 it-aktier med stort potentiale: 'Det er en kandidat til en portefølje'

Læs også: Lars Tvede advarer mod udbredt fejltrin