Henter kommentarer

Milliardforvalter: Kollaps kan være godt for dine aktier


Investorer kan måske ende med at vinde på det amerikanske bankkollaps.

Det kan måske give klarhed over, hvornår renterne topper, lyder det fra en række milliardforvaltere, skriver Børsen.

Hvis det her resulterer i, at Fed måske tager en pause og så hæver renten en eller to gange mere, før de markerer, at de stopper, så vil det være entydigt positivt for aktiemarkedet, investorer og erhvervslivet i det hele taget, lyder det fra Henrik Drusebjerg, der er investeringschef i Quintet Private Bank i Norden.

Læs også: Lavere priser kan øge indtjeningen hos medicinalgigant

Baggrunden er det kollaps, som USA's 16. største bank er endt i. Vi tale om Silicon Valley Bank, der ifølge Danske Bank var den største bank for venturekapital og teknologi-startups i USA. Banken har været blandt dem, der har nydt godt af de penge, der væltede ind i branchen i kølvandet på coronakrisen. Vækstselskabernes penge endte nemlig som indskud i SVB.

SVB investerede imidlertid en stor del af overskudslikviditeten i lange obligationer, men uden at afdække renterisikoen, påpeger Danske Bank.

»Det viste sig at være en alvorlig fejl, da renterne som bekendt er steget massivt det seneste år, så værdien af obligationerne faldt kraftigt,« forklarer banken.

Markedet holder nøje øje med den amerikanske centralbank - Federal Reserves næste rentetræk. Spørgsmålet er, om centralbaken vil træde mere forsigtigt til værks, når det kommer til nye rentestigninger.

Læs også: Ny storaktionær melder sig hos GN

Investorer og analytikere holder skarpt øje med, hvornår centralbanken stopper med at hæve renterne og foretager et skifte mod en mere lempelig pengepolitik. Det, der også kaldes for et »pivot«, altså en vending.

Når investorerne følger renteudviklingen så nøje, så skyldes det, at renten har en betydning for, hvordan de professionelle analytikere vurdere nutidsværdien af et selskabs fremtidige indtjening.

Jo højere rente, jo lavere bliver nutidsværdien af selskabernes fremtidige indtjening. En højere rente rammer derfor i særlig grad vækstaktierne frem for value-aktierne, fordi vækstaktierne relativt set har en større del af deres indtjening længere ude i fremtiden.

Læs også: Milliardforvalter om chokmelding fra GN: 'Et cirkus'

Læs også: Russisk fly fik amerikansk militærdrone til at styrte