Henter kommentarer

Nordea: Derfor er nye kursrekorder godt nyt for investorerne


Verdens vigtigste aktieindeks – det amerikanske S&P 500-indeks- har fordoblet sin værdi, siden de voldsomme aktiefald ramte bunden under pandemien i marts 2020.

Selvom investorer verden over sidenhen har været vidne til en historisk aktiefest, så er der ikke grund til at være bekymret over de nye kursrekorder. Det vurderer Simon Kristiansen, der er senior investeringsstrateg hos Nordea Asset & Wealth Management, i en kommentar mandag morgen.

»Selvom tempoet og nyheden om nye rekordhøjder kan give anledning til forsigtighed blandt nogle investorer, burde det ikke gøre det. Det er værd at huske på, at selv om det er gået rigtig godt, rigtig hurtigt, så har stigningerne været forankret i en suveræn økonomisk vækst og indtjening,« påpeger han i sit skriv.

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Den eksplosive udvikling på aktiemarkedet dækker over flere historiske nedslag, påpeger senior investeringsstrategen. Aktiemarkedet oplevede for eksempel to af de fem værste handelsdage nogensinde for S&P 500-indekset under coronakrisen, påpeger han. Det gælder samtidig, at det typisk tager mange år for et indeks at fordobler sin værdi, men »det har S&P 500 klaret på 354 handelsdage – det tempo ikke er set siden 2. Verdenskrig, hvilket giver et billede af hvor unikt opsvinget har været.«

»Fra et historisk synspunkt er der ikke meget at frygte som følge af de nye rekordhøjder. Data fra de seneste 30 år viser, at ud af de 176 unikke topniveauer fik investorerne et positivt afkast et år efter i otte ud af ti tilfælde, når de havde investeret på toppen. Så sandsynligheden for et positivt afkast i fremtiden er faktisk højere, når markedet handler på topniveauer,« forklarer Simon Kristiansen.

Læs også: Få hele forklaringen: Kendt dansk valueinvestor køber stort op i tech

Vi kan også se, at det gennemsnitlige afkast har været højere. Investeringer foretaget på toppen af markedet har i gennemsnit givet et afkast, som var 2,4 % højere sammenlignet med en 1-årig periode, hvor markedet ikke handlede på toppen. Det skyldes, at aktiemarkederne sætter nye rekorder, når rygvinden er stærkest, herunder den økonomiske vækst og virksomhedernes indtjening er særlig stærk.

Nordea forventer, at både væksten i indtjening og væksten i økonomien aftager, men for storbanken at se, så er det mest sandsynlige scenarie, at aktierne vil fortsætte opad.

Læs også: Lars Tvede: 'Jeg har købt ting, der er vanvittigt upopulære'

Læs også: Dansk storinvestor har spottet stort potentiale i disse små grønne aktier