Henter kommentarer

Nordea forventer vanskelig tid forude


Den amerikanske centralbank står med en vanskelig opgave i hænderne.

Det vurderer Nordeas analytikere, Lars Mouland og Philip Maldia Madsen, i en kommentar forud for den amerikanske centralbanks pengepolitiske topmøde tirsdag og onsdag i denne uge.

Federal Reserve, som centralbanken hedder, har kastet sig ud i en indædt kamp for at bekæmpe inflationen. Banken er ved at hæve renterne for at bekæmpe de massive prisstigninger, som vi er vidne til.

Læs også: Han overhaler Jeff Bezos som verdens næstrigeste

Det er en balancegang, hvor centralbanken på den ene side forsøger at få bugt med inflationen ved at hæve renterne. Federal Reserve forsøger omvendt at ramme nåleøjet, hvor den ike hæver renterne så meget, at den sender verdens største økonomi ud i en recession.

Kernen i problemet er ifølge Nordeas analytikere, at de amerikanske husholdninger med bankens ord »sidder på et bjerg af opsparede penge og en gældsbyrde, der er væsentligt lavere end tilbage i 2008.«

»Det betyder, at det reale forbrug sandsynligvis forbliver robust, selvom reallønnen er faldet det seneste år. Det betyder også, at husholdningerne er i en meget bedre form til at modstå inflation og stigende renter,« forklarer analytikerne og tilføjer.

Læs også: Storbanks skrækscenarie: Det vil sende aktierne ud i stort fald

»Vores vurdering er, at dette kan fortsætte i en længere periode, hvilket bringer os til den konklusion, at Federal Reserve står med en udfordrende og langtrukken opgave i hænderne«.

Nordea forventer, at den amerikanske centralbank vil hæve renterne med 0,75 basispoint på rentetopmødet. Nordea ser kun en lille sandsynlighed for, at Federal Reserve vil hæve styringsrenten renten med 100 bp, som markedet ellers har spekuleret i.

Læs også: Titusindevis af danskere har gjort det: Nu er boligfinte 'mere fordelagtig end nogensinde'

Læs også: Simon Richard Nielsen: Bankernes 500 år gamle pengemaskine virker igen