Henter kommentarer

Nordea: Her er ugens store taber


 

Den tyrkiske lira er under pres.

Siden den tyrkiske præsident Recep Erdogan blev genvalgt som landets præsident, er den tyrkiske møntfod faldet til et rekordlavt niveau.

I går faldt liraen med yderligere 2 pct. mod danske kroner, og siden Erdogan blev valgt lyder faldet på 16 pct.

Den forgange uge er liraen faldet 11 pct., og det får Nordea til at omtale møntfoden som »ugens store taber« i en analyse fredag morgen.

Den tyrkiske præsident er kendt for at føre en ganske alternativ økonomisk politik, hvor fokus er på vækst og eksport fremfor at kontrollere inflation. Erdogan tror eksempelvis også på, at renteforhøjelser er med til at øge inflationen – og derfor sænker han renten, når han vil have inflationen ned.

Han har netop udnævnt Hafize Gaye Erkan som ny centralbankdirektør. Hun erstatter Sahap Kavcioglu, skriver Bloomberg, der tilføjer, at den nye kvinde i spidsen kan signalere et skridt mod en mere »konventionel pengepolitik.«

Hafize Gaye Erkan bliver den første kvindelige centralbankdirektør i Tyrkiet. Hun har en fortid som bankdirektør i USA og har blandt andet arbejdet hos Goldman Sachs og First Republic Bank, der kollapsede i maj.

Inflationen i Tyrkiet faldt fra 43,7 pct. i april til 39,6 pct. i maj. Det er det laveste niveau siden december 2021.

Læs også: Udvikling på boligmarkedet vækker opsigt: Svært at komme med 'endegyldige forklaringer'

Læs også: ​C25-topchef: 'Vi har været ramt af historisk turbulens'