Henter kommentarer

| Opdateret

Nordea peger på særligt mønster i aktiemarkedet


En klar rotation ramte de globale aktiemarkeder torsdag.

Det bemærker Nordeas analytiker Philip Maldia Madsen i en kommentar fredag.

»Vi så i går (torsdag, red) en klar rotation på de globale aktiemarkeder, hvor investorer i højere grad positionerede sig mod konjunkturfølsomme aktier og sektorer, der står til at stige på en større aktivitet i økonomien,« forklarer han.

Hos Nordea fremhæver man, at der var grønne tal i de toneangivende amerikanske aktieindeks efter de seneste dages fald. Det var især selskaber, der vinder på et økonomisk opsving, der blev sendt i vejret på børser, og som stod for stigningerne i de ledende indeks op.

Læs også: Bankmastodont om dansk folkeaktie: Den bør fylde mindre i porteføljen

Investorerne fik med andre ord mere risikoappetit, hvilket ifølge ham kan forklares med, at de seneste dages markante kursfald gør, at »aktiemarkederne ser relativt billigere ud efter ugens store tab.« En anden forklaring, der kan have bidraget til ændringen kan være, at flere analyser og rapporter indikerer, at den nye corona-variant, omikron, er mere smitsom, men mindre dødelig.

Rotationen i aktiemarkedet er ifølge Philip Maldia Madsen særlig tydelig, når man sammenligner udviklingen mellem det teknologitunge Nasdaq 100-indeks og det mere konjunkturfølsomme Russell 1000-aktieindeks. Det er dog for tidligt at vurdere, om der er tale om et vedvarende skifte.

Læs også: Lau Svenssen: Sådan vil afkastet se ud i første halvdel af 2022

»Tiden vil vise sig, om rotationen har ben at gå på, da investorerne stadig overvejer risikoen ved den nye corona variant og dermed risikoen for, at regeringer begynder at genindføre hårde restriktioner. Rotationen signalerer dog, at investorerne i nogen grad har rystet bekymringen af sig,« lyder det fra Philip Maldia Madsen.

Jyske Bank fremhæver i en kommentar samme udvikling på aktiemarkedet torsdag. Her lægger man også vægt på, at de store vindere var de cykliske-sektorer.

»Fly-, casino-, finans- og energiaktierne var blandt de mest stigende. I den modsatte ende kunne sundheds- og IT-aktierne notere de mindste stigninger. Således var IT-sektoren præget af Apples udmelding om en faldende efterspørgsel for deres iPhone 13,« skriver banken. S&P 500 indekset steg godt 1,7 pct., mens det teknologitunge Nasdaq 100-indeks kun steg 0,6 pct..

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Læs også: Kapitalforvalter: Disse dele af aktiemarkedet har klaret sig bedst - og værst - den sidste måned

Læs også: Saxo Bank om giftig aktienedtur: Pas på hvor meget du kan tabe i disse aktier