Henter kommentarer

Nordnet: Det her er sjældent en god idé


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

»Det er næppe nu, at det er tiden til at sælge stort ud af sine aktier.«

Det vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar tirsdag, efter flere danske aktier er faldet kraftig tilbage i løbet af få dage. Flere danske aktier er allerede ramt af en korrektion, der er defineret ved et fald fra toppen på mere end 10 pct. De gælder blandt andre energikæmpen Ørsted, medico-selskabet Ambu, vaccineproducenten Bavarian Nordic samt insulinmastodonten Novo Nordisk, der alle er faldet mindst 10 pct..

Læs også: Dansk biotek-aktie får købsanbefaling: 'Markedet har overset præstationer'

Det toneangivende danske aktieindeks - C25-indekset - er samlet set faldet 7,4 pct. Der er dog flere grunde til, at investorer bør overveje en ekstra gang, om det er tid til at sælge stort ud af aktierne, forklarer han.

»Nogle aktier er allerede faldet meget, og de kommende regnskaber bliver formodentlig fornuftige. Og så er det ikke længere en overraskelse for investorer, at aktiemarkedet er rentefølsomt, og at renterne står til at stige. Jeg undervurderer ikke prisfastsættelsen på danske aktier, der stadig er høj - og nogle sagtens kan falde endnu mere. Det er dog sjældent en god idé at tage sit gode investeringtøj og gå, når det stormer på aktiemarkedet - slet ikke, når investorerne allerede har ondt i maven,« udtaler Per Hansen.

Læs også: Frygt har grebet investorer – disse aktier er ramt af giftig børsnedtur

Aktienedturen skyldes ifølge ham stigende renter og frygt for nye rentestigninger. Det øger fokus på prisfastsættelsen, der er høj hos danske selskaber, fordi de over tid gør det »ganske fremragende og forrenter kapitalen tårnhøjt,« lyder forklaringen.

»Den negative effekt af den gode udvikling er at de danske aktier bliver sårbare, når fokus er netop på prisfastsættelsen, som er naturlig høj for de selskaber, som løbende præsterer godt,« udtaler han.

Læs også: Nordnet om aktiekollaps: 'Er det her en mulighed?'

Prisfastsættelsen er kommet i fokus, efter den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har bebudet, at man vil hæve renterne 3-4 gange i år. Rentestigninger får betydning i forhold til aktiernes prisfastsættelse, og særligt når det kommer til vækstaktierne. Her forventer investorerne, at indtjeningen stiger markant i fremtiden, og de er derfor følsomme overfor rentestigninger.

De højere renter reducerer nemlig den såkaldte nutidsværdi af den forventede fremtidige indtjening, hvilket især rammer vækstaktierne. Det er dog ikke alle aktier, der er lige dyrt værdiansat, påpeger investeringsøkonomen.

»Der findes masser af steder på det danske marked, hvor selskaberne er fornuftig prisfastsat. Det gælder eksempelvis ingeniørselskabet FLS, servicekoncernen ISS og medicinalselskabet Lundbeck,« udtaler han.

Per Hansen hæfter sig ved, at vi er på vej ind i regnskabssæsonen, der efter hans vurdering formentlig god, ligesom guidance for det kommende år næppe vil skuffe. Investorer skal dog forvente, at selskabernes bud på den økonomiske udvikling som sædvanligt bliver med et forsigtigt udgangspunkt, da året jo først lige er begyndt, lyder det.
Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.