Henter kommentarer

Nordnet om aktiekollaps: 'Er det her en mulighed?'


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

En lang række af 2020s kursraketter er sendt ud i et opsigtsvækkende børskollaps i løbet af 2021 og frem til nu.

Det har blandt andet ramt den amerikanske kapitalforvalter Ark Invest, der stjal rampelyset i 2020 med sit tematiske sats på vækstaktier, teknologi og disruption. Det vurderer Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar mandag morgen. I 2020 blev Cathie Wood – der står i spidsen for Ark Invest – ellers udråbt som en af de helt store vindere på Wall Street, for mens andre så deres afkast smuldre, da coronapandemien rullede henover verden, landede hun et afkast på 150 pct. i 2020.

Læs også: Pensionsgigant: Disse aktier fås med næsten historisk rabat

Men hovedparten af »vækstdrømmene« i kapitalforvalterens børsflagskib – Ark Invest ETF – er siden hen »aktiemæssigt »kollapset,« bemærker Per Hansen.

»Spørgsmålet er om det er tid til en kapitulation eller muligheden for at nye investorer skal stige med ombord?,« tilføjer han.

Læs også: Kursmassakre efter Fed-bombe: Disse danske aktier er faldet mest

Det skal ifølge investeringsøkonomen ses i lyset af, at den underliggende værdi i de aktier, som ligger i Ark Invest ETF, er seksdoblet fra 2017 og frem til ultimo februar 2021. Siden toppen er værdien imidlertid tæt på halveret. Det er på trods af, at Ark Invest ETF's største position – bilproducenten Tesla – kursmæssigt holder skansen, bemærker han.

For Per Hansen at se er vækstselskaber som Teladoc Health, Roku, Coinbase næppe interessante – selv om de er faldet kraftigt – hvis man kun vurderer selskaberne på nøgletal og prisfastsættelse.

Det er ellers nogle af de selskaber, som har fået lov til at fylde mest i Ark Invest ETF næstefter Tesla. Bilproducenten udgør 10 pct. af porteføljen, mens de tre førnævnte selskaber hver især vægter ca. 5 pct.

Læs også: Sydbank: Derfor faldt danske aktier mest

»Prissætningen er gået fra totalt vanvittig til meget høj,« lyder det fra Per Hansen om udviklingen i selskaberne.

Han fremhæver, at den amerikanske storbank Goldman Sachs nu forventer fire rentestigninger frem for tre rentestigninger, hvilket især kan ramme vækstinvestorer. Ved vækstaktier betaler investorer i høj grad for en forventet fremtidig vækst i selskabernes indtjening. De højere renter reducerer imidlertid den såkaldte nutidsværdi af den forventede fremtidige indtjening, hvilket altså rammer vækstaktierne.

»Flere søger mod value og moderat prisfastsættelse, når renterne stiger, og der netop er fokus på prisfastsættelse,« bemærker Per Hansen.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklerne og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Dansk darling var på alles læber og i alles portefølje – nu er himmelstormer kommet ned på aktiejorden

Læs også: Aktiechef: Dansk folkeaktie kan købes til favørpris efter mareridt-start