Henter kommentarer

| Opdateret

Frygt har grebet investorer - disse aktier er ramt af giftig børsnedtur


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor. Her er spørgsmålet ‘Hvad er P/E-værdi?’
Vis mere

Stigende renter har trukket gulvtæppet væk under en lang række vækstaktier.

Det vurderer Nordeas Simon Kristiansen, der er senior investeringsstrateg hos bankens Asset & Wealth Management. Vi taler om aktier, hvor de bagvedliggende selskaber lidt forenklet sagt forventes at have en stor indtjening i fremtiden. Det er dog især de spekulative aktier i den kategori, der er blevet ramt af rentestigninger, bemærker han.

Læs også: Pensionsgigant: Disse aktier fås med næsten historisk rabat

»Særlig hårdt er det gået ud over spec-tech aktier, aktier i teknologivirksomheder, som er kendetegnet ved være uprofitabel, have spekulative forventninger til den fremtidige indtjening, og have en høj værdisætning. Stigningen i realrenten, som vi har set, har trukket gulvtæppet væk under særligt disse virksomheder, da deres værdisætning antager, at indtjeningen stiger markant i fremtiden, og er derfor følsomme overfor rentestigninger,« lyder det fra Simon Kristiansen.

Det skyldes, at ved vækstaktier betaler investorer i høj grad for en forventet fremtidig vækst i selskabernes indtjening. De højere renter reducerer imidlertid den såkaldte nutidsværdi af den forventede fremtidige indtjening, hvilket rammer vækstaktierne.

Læs også: Nordnet om aktiekollaps: 'Er det her en mulighed?'

De stigende renter har dog også trukket flere af de etablerede teknologigiganter med i faldet, bemærker han.  Investorer bør dog huske, at der er stor forskel på de to grupper af teknologivirksomheder, understreger strategen.

»Spec-tech er alt det, som gigatech ikke er. Vi kan stadig godt lide sidstnævnte og har fortsat en IT overvægt, fordi vi mener, at netop de store IT-virksomheder er i stand til at levere en pæn indtjeningsvækst i en periode, hvor den økonomiske vækst falder tilbage, deres store markedsandel gør dem i stand til at sende prisstigninger videre til kunder, de tilbagekøber deres aktier, og så nyder de godt af en underliggende digitaliseringstrend,« forklarer han.

Læs også: Kursmassakre efter Fed-bombe: Disse danske aktier er faldet mest

»Der er ingen grund til at være bekymret for teknologiaktier som helhed efter sidste uges fald, men det bør få investorerne til at tænke på Benjamin Grahams (kendt value-investor, red.) kendte citat, at markedet på kort sigt er en stemmemaskine, der tæller, hvilke virksomheder som er populære, og hvilke der ikke er, og på lang sigt en vægt, der måler substansen og indholdet af virksomhederne. Sidste uge blev dele af aktiemarkedet vejet og fundet for let,« forklarer Simon Kristiansen.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: De 3 danske aktier med størst potentiale

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu