Henter kommentarer

Novo Nordisk-aktien falder - det kan forklare det


Der er især tre faktorer, der kan forklare, hvorfor Novo Nordisk-aktien falder

Sådan lyder det fra Nordnets investeringsøkonom Per Hansen. Det sker, efter Novo Nordisk-aktien torsdag er blevet kastet ud i et markant dyk.

»Den egentlige årsag til dagens kursfald er efter min mening kombination af høje forventninger, store stigninger og at Novo Nordisk-aktien over de seneste år er steget mere end indtjeningsforventningerne,« forklarer Per Hansen.

Læs også: Lau Svenssen: 3 langsigtede aktier i stedet for Novo-aktien

Aktien i den danske medicinalmastodont, der opererer inden for diabetes- og fedmeområdet, faldt op mod 6 pct. torsdag formiddag. Det sker i slipstrømmen på, at Novo Nordisk torsdag morgen kom med regnskab for første kvartal.

Kursfaldet skal ses i lyset af, at Novo Nordisk-aktien er steget 148 pct. på tre år.

Investeringsøkonomen hæfter sig derfor særligt ved udviklingen i Novo Nordisks P/E-værdi, når han skal give et bud på, hvorfor Novo Nordisk-aktien falder torsdag.

Læs også: Finanshus: Novo-aktien vil stige yderligere 20 pct. i år

P/E-tallet er forholdet mellem et selskabs aktiekurs og dens indtjening pr. aktie. Det bruges til at vurdere, hvor meget investorer er villige til at betale for hver krone af en virksomheds indtjening. Du kan læse mere om P/E-tallet i Aktiechef: Dette er det vigtigste nøgletal.

I en årrække er Novo Nordisks aktiekurs - der udgøres af P'et - steget hurtigere end »kvaliteten«, der er udtrykt i E'et som indtjeningsforventningerne, forklarer Per Hansen.

Sagt på en anden måde, så har aktiekursen løbet hurtigere end indtjeningsforventningerne. I løbet af de seneste tre år har Novo Nordisk-aktien samtidig været dyrere end den historisk har været.

Læs også: Sygeforsikring dropper støtten til Novos guldæg

»Når aktien falder i dag har derfor isoleret set mindre at gøre med selve regnskabet, men nok mere og mest med det at gøre som er sket de seneste år, hvor aktiekursen er steget markant og hvor de fleste er helt klar over, at Novo Nordisk har en god fremtid indenfor fedme «

Novo Nordisk har i løbet af de seneste 13 år haft en gennemsnitlig P/E-værdi på 26,3. Novo Nordisk har til sammenligning haft en P/E-værdi på omkring 35 i 2021. I 2022 lå Novo Nordisks P/E-værdi tættere på 40. Du kan læse mere om P/E-tallet her.

Læs også: Novo Nordisk buldrer frem

Læs også: Novo Nordisk skruer op for pengegave til investorerne