Henter kommentarer

Novo Nordisk med pludselig beslutning: Guldæg bliver billigere


Den danske medicinalkæmpe Novo Nordisk har pludselig sænket prisen på sit storsælgende middel, Ozempic, med en tredjedel på det danske marked.

Det betyder, at Ozempic nu befinder sig på det laveste prisniveau nogensinde i Danmark, skriver Politiken.

Prisnedsættelserne fra Novo Nordisk trådte i kraft mandag og kom uden varsel. Novo Nordisk forklarer, at man ønsker at sikre patienter bedre adgang til behandlingerne med Ozempic, der er et lægemiddel mod Type-2 diabetes.

Du kan se, hvad en Novo Nordisk-aktie koster ved at klikke på 'Novo Nordisk.

Det er blevet voldsomt populært, da det har markante vægtreducerende effekter. Der kan dog ligge andet bag, fortæller Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Vive til Politiken.

Ozempics buldrende succes har fået danske regioners udgifter til medicinen til at eksplodere. I 2023 har regionerne haft udgifter for 1,4 mia. kr. til Ozempic, og det har fået medicintilskudsnævnene til at foreslå, at det offentlige tilskud til Ozempic skal fjernes.

»Det her er jo så en måde at prøve at starte forhandlinger på. Det er en erkendelse af, at virkeligheden ser svær ud med den prissætning, de har,« fortæller Jakob Kjellberg til Politiken.

I 2023 solgte Novo Nordisk Ozempic for 95,7 mia. kroner. Her stod det europæiske marked for godt 15 pct. af salget.

Det buldrende salg af Novos fedmemidler har været med til at løfte aktiekursen, som det seneste år er steget med 60 pct.

Læs mere: En dyr dag på børsen: Vigtigt indeks faldt markant

Læs mere: Amazon slår forventningerne med nye tal