Henter kommentarer

Novo Nordisk sænker kunders madforbrug - særligt en madvare bliver valgt fra


En ny undersøgelse understøtter flere af de de store madproducenters frygt for, hvordan den nye bølge fedmemedicin rammer forbrugernes indkøb.

Det kan man læse hos Bloomberg News.

Læs også: IT-selskab sendes ned efter regnskab

Når man kigger på husholdningers månedlige madindkøb, hvor man tager højde for størrelse på husholdningen og indkomst, så er  madforbruget faldet med 6-9 pct. i husholdninger, hvor et medlem eller flere bruger GLP-1-midler sammenlignet med husholdninger, der ikke gør brug af midlerne.

Det skriver investeringsbanken Morgan Stanley i en rapport, hvor børshuset henviser til en undersøgelse fra researchfirmaet Numerator.

GLP-1-midler er stormet frem de seneste år, hvor især danske Novo Nordisk har siddet på en stor del af markedet med produkterne Ozempic og Wegovy. Også amerikanske Eli Lilly er store indenfor fedmemarkedet.

GLP-1-midler bruges typisk til behandling af type-2 diabetes og fedme. Midlet sænker blodsukkeret og hæmmer appetitten.

Den nye undersøgelse slår fast, at det især er nogle bestemte madvarer, som personer på GLP-1-midler ikke tager op i indkøbskursen. Undersøgelsen peger nemlig på, at de køber færre snacks, kager og is. Og på samme tid stiger deres indkøb af yoghurt, fisk og grøntsager.

Undersøgelsen bekræfter en tendens, som flere allerede har været ude og råbe op om tidligere, skiver Bloomberg News. Nemlig at disse nye fedmemidler kan få store konsekvenser - både positivt og negativt - for den globale verden. 

Topchef for den store amerikanske supermarkedskæde Wallmart sagde sidste år, at de kan se, at dem der benytter disse fedmemidler, køber mindre mad.

Lars Fruergaard Jørgensen, der er administrerende direktør i Novo Nordisk, har i et interview for nyligt sagt, at han har modtaget opkald fra ledere i diverse madvirksomheder, der frygter den mulige potentielle påvirkning, skriver Bloomberg News. 

Også transportbranchen står til at blive påvirket af den nye bølge af fedmemedicin.

En analytiker ved finanshuset Jefferies har estimeret, at et flyselskab som United Airlines vil kunne spare 80 mio. dollar om året på grund af brændstofbesparelser, hvis den gennemsnitlige passager taber sig små 5 kilo. Læs mere om det her.

Denne nye undersøgelse er fra januar og har kigget på data fra mere end 90.000 husholdninger, ifølge Morgan Stanley. Her lød det fra 12,3 pct. af husholdningerne, at de havde ihvertfald et medlem, der var på GLP-1 midler. Det er en fremgang fra oktober, hvor 11,4 pct. svarede det samme i en lignende undersøgelse.

Læs også: Novos storsælgende midler får senioranalytiker til at spærre øjnene op: Sådan kan de ændre verden

Læs også: Nye tal: Så meget betyder medicinalsektoren for dansk økonomi