Henter kommentarer

Novos storsælgende midler får senioranalytiker til at spærre øjnene op: Sådan kan de ændre verden


Danske Novo Nordisk har med sine storsælgende fedme-og diabetes midler taget verden med storm. 

Salget buldrer afsted, hvilket fører til massive opjusteringer hos den danske medicinalgigant, men grå hår hos selskaber og brancher, der har beskæftiget sig med effekterne af det modernes menneskes appetit. 

For medikamenterne Ozempic og Wegovy, der bygger på det appetitdæmpende middel Semaglutid, har allerede stor påvirkning på verden som den er nu. 

Men bliver de tilpas udbredte er perspektiverne helt vilde. Sådan lyder vurderingen fra chefanalytiker i Danske Bank, Jens Nærvig Pedersen. 

Han bruger det meste af sin tid på at følge verdens råvare- og valutamarkeder, men i takt med at Novo Nordisk har vokset sig til at blive den største virksomhed i Europa målt på markedsværdi, har han brugt tid på at undersøge og gøre sig tanker om, hvilken påvirkning Novo Nordisk storsælgende midler kan få. 

»Det er lidt usædvanligt, fordi jeg har aldrig interesseret mig for, hvad der foregår i medicinalselskaber fra et råvareperspektiv. Men det kan der være en grund til nu,« siger Jens Nærvig Pedersen. 

Semaglutid, der er aktivstoffet i Ozempic og Wegovy, falder ind under den kategori af lægemidler, der hedder GLP-1 agonister. Kort fortalt virker det som et mæthedshormon. Man får altså en fornemmelse af mæthed - og dermed mindre lyst til at spise, når man tager midlet. Det har allerede nu vist sig at være særdeles effektivt og i stand til at levere imponerende resultater. 

Læs også: Trods stor tvivl om prisen: Så mange køber stadig Novo Nordisk-aktier

Wegovy, der er Novos 'rene' fedmemiddel, har i studier eksempelvis vist en vægtreducerende effekt på 15 pct. over 68 uger, ved personer med en BMI på 27 eller mere. 

»Der er tegn på, at de her midler virker - og at de virker på en måde, så de påvirker folks livsstil. Man får simpelthen mindre appetit, når man tager det her. Det har nogle konkrete effekter,« siger Jens Nærvig Pedersen og tilføjer: 

»Hvis vi starter med at tage fødevaremarkedet og koger det ned til landbrugsproduktion, vil det her middel - hvis det bliver udbredt tilstrækkeligt - simpelthen påvirke den globale fødevareproduktion.«

Læs også: Aktiechef om Novos opjustering: 'Man bryder skalaen'

Jens Nærvig påpeger, at en lavere efterspørgsel på korn, sukker og kød i sidste ende vil kunne mærkes hos verdens fødevareproducenter - eksempelvis landmænd, svinebønder og farmere. 

»Det virker til, at der er en direkte kanal mellem, at man tager det her, og hvordan det så påvirker ens appetit. Spiser vi mindre, skal der produceres færre fødevarer. Det ender i sidste ende i råvarepriserne på grund af den lavere efterspørgsel,« siger han. 

Læs også: Novo Nordisk trækker konkurrenter op og ned

Men effekterne af et udbredt vægttab kan potentielt også ses andre steder - eksempelvis i transportbranchen. 

En analytiker ved finanshuset Jefferies har eksempelvis estimeret, at et flyselskab som United Airlines vil kunne spare 80 mio. dollar om året på grund af brændstofbesparelser, hvis den gennemsnitlige passager tabte sig små 5 kilo. Det kan du læse mere om her.

»Hvis mange svært overvægtige taber sig, vil det betyde - når den her effekt er tilpas udbredt - at passagererne på et fly vejer lidt mindre. Hvis alle vejer lidt mindre, kan der være behov for mindre brændstof til at tranportere flyet,« siger Jens Nærvig og tilføjer: 

»Den effekt vil også gælde andre steder i transportsektoren. Dermed vil man kunne se en negativ effekt på brændstofpriserne. Hvor stor effekten bliver, afhænger af hvor mange der tager medicinen og hvor meget man i sidste ende taber sig.«

Novo Nordisks amerikanske konkurrent, Eli Lilly, har også et potentielt fedmemiddel på vej, der indtil videre har vist bedre resultater end Novo Nordisk' Wegovy. Forleden kom der data, der viste, at forsøgspersonerne i et studie opnåede et vægttab på 21,1 pct. efter 12 ugers brug med midlet Tirzepatide. 

Vægttabet steg til 26,6 pct. over 84 uger. 

Det vil sige, at man potentielt kan tabe en femtedel af sin kropsvægt ved brug af midlet, der forventes at blive godkendt i starten af 2024. 

Læs også: Novos supersællert tager endnu et offer: Tysk dialysekoncern i frit fald

Men de populære fedmemidler kan også mærkes andre steder. I starten af oktober gik topchefen i den gigantiske amerikanske butikskæde Walmart ud i et interview og fortalte, at man allerede nu kan mærke en effekt på indkøbet: 

»Vi ser bestemt en lille ændring i forhold til den samlede befolkning, og vi ser en lille tilbagegang i det samlede indkøb. Der købes færre enheder og lidt færre kalorier,« sagde Walmart topchef John Furner. 

Jens Nærvig vurderer, at man potentielt  vil kunne se effekten andre steder i detailhandlen - blandt andet på grund af midlernes høje priser. 

»Man kan godt forestille sig nogle ændrede forbrugsmønstre. Prisen er jo forholdsvis høj på de her vægttabsmidler, så dem der tager det, skal allokere en del af deres budget til det. Det er så penge, de ikke kan bruge på noget andet,« siger han. 

Læs også: Danske Novo Nordisk påvirker globalt - nu rammer det verdens største supermarkedskæde

Hvis man hæver sig fra indkøbskurven, har Novo Nordisks succes også en mærkbar effekt på den danske økonomi. Det ses blandt andet i Novos bidrag til det danske BNP - den seneste opjustering fra medicinalgiganten burde sandsynligvis bidrage til dansk økonomi med 0,2 pct. i BNP, har cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen estimeret: 

»Novo Nordisk leverer et pænt bidrag til væksten i dansk økonomi, fordi deres produktion i Danmark er steget kraftigt på det seneste,« siger Jens Nærvig Pedersen og tilføjer: 

»Og så bidrager de også til vores eksport og dermed til overskuddet på handels- og betalingsbalancen, som også er steget markant de senere år. På de fronter leverer de et betydeligt positivt bidrag til dansk økonomi.«

Det har også en effekt på, hvor meget danske boligejere skal betale i renter. 

»Historien over det seneste år har været, at Nationalbanken har kunnet hæve renten en smule mindre end Den Europæiske Centralbank, fordi der har været efterspørgsel efter den danske krone. Det skyldes blandt andet vores store overskud på betalingsbalancen, som Novo Nordisk bidrager til,« siger Jens Nærvig Pedersen. 

Læs også: Så meget billigere er dit boliglån på grund af Novo Nordisk

Han påpeger dog, at det, der har haft altoverskyggende betydning for danske boligejere, er, at Den Europæiske Centralbank har sat renten op for at bekæmpe inflationen. 

»Men renten er steget lidt mindre, end hvad den ellers ville have gjort, hvis ikke Novo Nordisk havde haft så stor succes med salget af de her midler,« siger Jens Nærvig Pedersen. 

Læs også: Novos vilde succes sænker danske boligrenter

Endelig påpeger Danske Bank-analytikeren, at der i økonomkredse også bliver snakket om, at Novos vægtreducerende midler kan have en positiv effekt på produktiviteten i lande med mange overvægtige - eksempelvis USA. 

Det har økonom Lars Christensen blandt andet også kigget på - og omtalt i en udgave af Millionærklubben. 

Undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem overvægt, hvor produktiv man er, og hvor meget man får i løn. 

»Der vil være en tendens til, at svært overvægtige er mindre produktive og får mindre i løn, så hvis der er rigtig mange der taber sig betydeligt, vil det også kunne aflæses i BNP-tallene og den økonomiske udvikling,« siger Jens Nærvig Pedersen og tilføjer: 

»Økonomien vil simpelthen få et boost af, at en del mennesker vil tabe sig. Måden, som man for eksempel kan tænke det på, er, at svært overvægtige vil være mere tilbøjelig til at blive syge og have fravær fra jobbet. Fjerner du det problem, vil du sandsynligvis have flere dage, hvor man kan gå på arbejde og levere.«

Det er dog ikke kun samfundsøkonomien som Novo Nordisk bidrager positivt til. De mange tusinde danske Novo-investorer har også kunnet kigge i deres aktiedepoter og konstatere en pæn fremgang. 

Novo Nordisk-aktien har nemlig leveret et afkast på 48,2 pct. i år indtil videre. Det gør det til en af de bedste store danske aktier i år. 

Til sammenligning har det store danske aktieindeks C25-indekset leveret et negativt afkast på 2,5 pct. år til dato. 

Millionærklubben åbner dørene og inviterer indenfor til et arrangement med nogle af landets skarpe investeringshoveder 26. oktober klokken 17-19. Snakken vil gå på, hvordan man investorer som en »pro« sammen med Nina Movin, CEO i Otto Mønsted, Morten Springborg, temaspecialist hos C Worldwide og Teis Knuthsen, investeringsdirektør i Kirk Kapital. Billetter kan købes på www.euroinvestor.dk/arrangementer