Henter kommentarer

Ny rapport: Rusland går meget svær tid i møde


 
Hvilke typer investorer er der?
Vis mere

Vestens sanktioner mod Rusland kan føre til en længerevarende og sværere recession, der vil lamme flere af de russiske sektorer, der før i tiden har været drivkraft for landets økonomi.

Det viser en intern rapport til Ruslands regering, som Bloomberg News har indsigt i.

Rapporten, der har været under udarbejdelse i flere måneder, har haft til formål at måle konsekvenserne af Vestens sanktioner mod Rusland, efter at landet i slutningen af februar invaderede Ukraine.

Heri fremgår det, at situationen i Rusland er langt værre, end regeringsrepræsentanter har givet udtryk for i taler til befolkningen.

I to ud af tre scenarier beskrevet i rapporten ventes et fald i det russiske bruttonationalprodukt. Først med udgangen af årtiet eller senere endnu ventes økonomien at nå niveauet før krigen.

Læs også: Danskere advares: Stor ekstraregning på vej

Alle tre scenarier har indregnet en negativ vækst i både 2022 og 2023. Det mest optimistiske scenarie ser positiv vækst igen i starten af 2024, et andet ser væksten vende tilbage i slutningen af 2027, mens skrækscenariet peger på minusvækst frem til 2030 og efter.

Det er sanktionspresset fra Vesten, og frygten for at flere vil tilslutte sig sanktionerne, der presser Ruslands økonomi i samtlige scenarier. Samtidig er landet presset af Europas fravalg af russisk olie og gas.

En fuldstændig europæisk frakobling kan koste op mod 6,6 mia. dollar i tabte skatteindtægter for gas alene, og selv med nye eksportmarkeder vil det ikke være muligt at kompensere for den tabte forretning, lyder det i rapporten ifølge Bloomberg News.

Ruslands isolation stopper dog ikke ved energi. Rapporten nævner også, at Rusland er ramt af en "blokade", der i praksis har påvirket alle former for fragttransport til Rusland, der også presses af teknologiske og finansielle konsekvenser af krigen.

Ydermere ventes det, at op mod 200.000 it-specialister vil emigrere.

Rammes den globale økonomi også af en recession, vurderes det i rapporten, at russiske varer vil være blandt de første, der fravælges. Det kan svække rublen markant og skabe betydelig inflation i Rusland.

Læs også: Garvet investor har budskabet, du nok gerne vil høre

Læs også: Har tidligere anbefalet aktierne – ændrer holdning efter ny melding

.\˙ MarketWire