Henter kommentarer

Nykredit: Udsigt til højere rente – kun uventet chok kan ændre det


Signalerne fra den amerikanske centralbank onsdag aften bør ikke sende aktierne ud i nye kursfald.

Det vurderer Nykredits chefstrateg Frederik Engholm i en kommentar, efter verdens vigtigste centralbank har sat ord på, hvordan den vil håndtere den stigende inflation og situationen på arbejdsmarkedet.

Læs også: Sådan reagerer aktierne efter afgørende melding

»Nu er det ved at være slut med de helt lave renter i USA. Det er i store træk beskeden fra den amerikanske centralbank, som har netop udsendt pressemeddelelse oven på mødet i den pengepoliske komité. Centralbanker fortæller, at det »snart er passende at hæve renten« – den lover aldrig noget, men signalet og intentionen er i vores øjne klar – kun et uventet chok af betydning vil forhindre, at renten bliver hævet i marts,« forklarer han.

At finansmarkederne står over for en rentestigning skyldes ifølge Nykredit, at man er nået langt i forhold til genopretningen efter coronakrisen, at der er »tårnhøj« inflation, et tiltagende pres på lønninger samt akut mangel på arbejdskraft.

Læs også: Verdens vigtigste centralbank: Der vil snart komme en rentestigning

»Og selvom nøgletallene lige nu peger på, at væksten ikke er på samme høje niveau som for et par måneder siden, så synes centralbanken mindre bekymret for, om omikron måtte skade væksten, end for at den forstærker manglen på hænder og derved yderligere forværrer inflationspresset,« forklarer chefstrategen.

Hos Nykredit hæfter man sig desuden ved, at centralbanken også har nyt om neddroslingen af de månedlige obligationsopkøb.

Centralbanken har siden sidste forår forsøgt at forberede de finansielle markeder på, at der var en normalisering af pengepolitikken på vej. »Først ved at varsle og sidenhen påbegynde neddroslingen af de månedlige obligationsopkøb, og i december ved at accelerere den.«

»Der var på forhånd spekuleret i om, opkøbene ville blive afsluttet tidligere end hidtil annonceret, men Federal Reserve holder tidsplanen og afslutter sine opkøb (tidligt) i marts. Det diskuteres allerede, om man senere på året skal begynde at skrumpe obligationsporteføljen ved at ikke at geninvestere, når obligationer udløber. Det skridt venter vi at se senere på året,« lyder det fra Frederik Engholm.