Henter kommentarer

Verdens vigtigste centralbank: Der vil snart komme en rentestigning


Det kan snart være passende at hæve renten.

Det er meldingen fra den amerikanske centralbank – Federal Reserve – onsdag aften. Centralbanken vil 'snart' hæve renten med et kvart procentpoint, hedder det, ifølge CNBC. Renteudviklingen optager investorer, fordi det kan få betydning for, hvilke aktier der vil klare sig bedst.

Læs også: Sådan reagerer aktierne efter afgørende melding

Rentestigningen kan ske så tidligt som til marts, hvilket er et modsvar på den stigende inflation.

»Med en inflation et godt stykke over 2 procent og et stærkt arbejdsmarked forventer udvalget, at det snart bliver passende for at hæve mål-intervallet for federal funds-renten,« hedder det i en pressemeddelelse – den såkaldte »Statement«.

Her giver centralbanken indledningsvist dens syn på økonomien, ligesom centralbanken indikerer, hvordan den vil håndtere inflationen og arbejdsmarkedet.

Rentestigningen vil i så fald være den første af sin art siden december 2018.

Klokken 20.30 afholder Jerome Powell pressemøde. Her vil investorer verden over veje Jerome Powells ord og mimik på en guldvægt. Markedet kan reagere kraftigt ved den mindste afvigelse fra pressemeddelelsen. Ved det seneste møde i december foregik pressemødet virtuelt. Det er typisk finansjournalister fra de største amerikanske medier, der har mulighed for at stille spørgsmål.

Investorer har de seneste uger i stor stil solgt ud af vækstaktierne af frygt for, at den amerikanske centralbank er på vej med kraftige rentestigninger. Stigende renter spiller en rolle for aktierne, når analytikerne skal vurdere nutidsværdien af et selskabs fremtidige indtjening.

Jo højere rente, jo lavere bliver nutidsværdien af den fremtidige indkomst. En højere rente rammer derfor i særlig grad vækstaktierne end value-aktierne, fordi vækstaktierne relativt set har en større del af deres indtjening længere ude i fremtiden.