Henter kommentarer

| Opdateret

Nyt inflationschok i Europa

Foto: RED HUBER
Vis mere

Den europæiske inflation brager derud af.

Nye tal for stigningen i forbrugerpriserne viser, at inflationen i juni nåede op på 8,6 procent i eurozonen.

Inflationen fortsætter dermed sin stigning fra maj, hvor inflationen lød på 8,1 procent

Tendensen er tydelig: Energi- og fødevarepriserne er den primære drivkraft bag den høje inflation, påpeger Danske Banks senioranalytiker Bjørn Tangaa Sillemann.

Han hæfter sig samtidig ved, at de »højere omkostninger for virksomhederne fortsat spreder sig til højere forbrugerpriser på et mere bredt udsnit af varer og tjenester.«

Se listen: De 10 værste danske aktier i 2022

Udviklingen øget for ham at se presset på den europæiske centralbank, der med hans ord »virker stadig mere sent på den i forhold til at få bremset økonomien, så inflationen kan komme under kontrol,« lyder det fra Bjørn Tangaa Sillemann.

Den Europæiske Centralbank arbejder selv med et mål om en inflation på 2 procent, og derfor forventer man, at centralbanken vil hæve renten, så økonomien ikke overopheder.

»For hver måned, der går med voksende prispres, stiger behovet for pengepolitisk opstramning og risikoen for, at der skal en egentlig recession til for at få inflationen under kontrol igen,« uddyber Bjørn Tangaa Sillemann.

Læs også: Nordnet om brutal nedtur: Forvent nye kursfald

Den Europæiske Centralbank er ifølge Bjørn Tangaa Sillemann udfordret af, at den skal tage hensyn til forskellige økonomier som den italienske og den hollandske på samme tid. Det gør, at centralbanken vil være mere forsigtige med at stramme op, end de fleste andre centralbanker, vurderer Danske Bank.

Læs også: Dyster melding efter nogle af de værste kursfald i historien

Læs også: Han forudså finanskrisen – nu ser han et andet skifte