Henter kommentarer

Økonom om nye BNP-tal: Kan bane vejen for rentenedsættelser


Dagen amerikanske BNP-tal kan bane vejen for rentenedsættelser i efteråret. 

Sådan lyder vurderingen fra cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen i en kommentar: 

»Amerikansk økonomi sætter farten gevaldigt ned i årets begyndelse, måske kan det bane vejen for rentenedsættelser i efteråret,« skriver han. 

De foreløbelige amerikanske BNP-tal for første kvartal landede på 1,6 pct. opgjort annualiseret. Det vil sige, at man måler BNP-væksten i kvartalet, som hvad den ville være på årsbasis, hvis økonomien voksede i det samme tempo hele året. 

Læs også: Topchef sælger aktier for 452 millioner: Sådan vil han bruge pengene

Søren Kristensen påpeger, at der er tale om en »mærkbar opbremsning,« når man sammenligner med fjerde kvartal af 2023. 

»Faktisk er der tale om det sløjeste kvartal i USA siden 2022, og kun to kvartaler siden pandemien har været med en svagere økonomisk vækst, end her i begyndelsen af 2024,« skriver han i en kommentar. 

Han mener dog stadig, at der er tale om en »solid fremgang« i verdens største og vigtigste økonomi. 

»Det er dog vores vurdering, at amerikansk økonomi, i hvert fald for en kort bemærkning, har sat tempoet ned under økonomiens strukturelle vækstniveau. Det vil i den amerikansk forbundsbank (Fed) ganske sikkert blive modtaget som en bekræftelse af, at de høje renter bider amerikansk økonomi lidt i haserne. Derfor kan det også bane vejen for en rentenedsættelse eller to senere på året i USA,« skriver han i en kommentar. 

Du kan læse mere om torsdagens amerikanske BNP-tal her.