
Da coronavirussens alvor gik op for investorerne tilbage i februar 2020, blev der sendt chokbølger gennem aktiemarkederne. Nogen aktier blev sendt i vejret, mens investorerne solgte massivt ud af andre.
Fra det historiske pressemøde 11. marts, hvor landets statsminister annoncerede, at store dele af Danmark skulle lukke helt ned, til 23. marts, hvor det danske C25-indeks ramte bunden, steg aktien i medicinalvirksomheden Ambu mere end 22 pct.
Resten af det danske eliteindeks var blodrødt og nederst lå cementkoncernen FLSmidth med et minus på mere end 26 pct.
Men siden da er der kommet skub i de danske aktier. Fra nedturen ramte bunden 23. marts er C25-indekset, der omfatter de 25 mest omsatte, børsnoterede danske aktier på Københavns Fondsbørs, gået frem med 65,16 pct.
Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne
Aktien i smykkevirksomheden Pandora ligger i top med en stigning på 229,57 pct.
»Pandora burde have været hårdt ramt. De blev ramt ufatteligt hårdt på bunden, og da de var på vej med en recovery story fik de igen stryg. Men faktum er, at Pandora har fået deres turnaround til at virke,« siger Michael Friis Jørgensen, porteføljeforvaltere i podcasten Millionærklubben og aktiechef i rådgivningsfirmaet HC Andersen Capital.
C25-aktierne, der er steget mest siden 23. marts 2020 til i dag. Du kan se kursudvikligen ved at klikke på de blå links.
Pandora - 229,57 pct
A.P. Møller Mærsk A - 193,54 pct.
A.P. Møller Mærsk B - 187,76 pct.
Rockwool - 147,27 pct.
Vestas - 146,76 pct.
Ifølge Michael Friis Jørgensen er det især Pandoras e-handel, der har fået smykkefirmaet til at ligge i absolut top, men havde man spurgt aktiechefen tilbage i marts, om hvilke C25-aktier der ville klare sig bedst gennem coronaåret 2020, var det ikke Pandora, han ville nævne som den første.
»Havde du spurgt mig på bunden, hvem der skulle performe bedst, så var det ikke dem. Jeg har svært ved, at de har været så gode, for der er intet, der vokser hos dem,« siger han.
Transport i top
Efter Pandora følger A.P. Møller Mærsk A- og B-aktien med henholdsvis 193,54 pct. og 187,76 pct. Ifølge Michael Friis Jørgensen vil aktier i en virksomhed som Mærsk typisk klare det dårligt under kriser, blandt andet fordi der under kriser typisk bliver brugt færre penge på forbrug. Men under corona har det forholdt sig anderledes.
»Reglen er lidt, at Mærsk i økonomiske kriser skal klare sig skidt. Men vores forbrug skiftede fra oplevelser til ting, så vi købte flere varer end tjenesteydelser. Vi viste ikke, om vi så ind i den værste økonomiske krise nogensinde, og alle fly blev grounded, og samtidig begyndte Mærsk at titte frem med deres strategi om digitalisering,« siger Michael Friis.
Også en anden transportvirksomhed ligger i toppen af C25-indekset, hvis man kigger fra bunden i marts til i dag. DSV er buldret frem med 143,89 pct.
»Det er præcis som med Mærsk. Transport har ikke været ramt af corona på samme måde,« lyder det fra Michael Friis.
Du kan klikke på de enkelte aktier og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.
Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb
Stomi-mastodont skraber bunden
Samtlige aktier i C25-indekset er gået frem, siden bunden nåede sin ende i slutningen af marts. Af aktierne, der er gået mindst frem i indekset finder man Tryg, Lundbeck og Novo Nordisk. Alle tre er steget omkring 28 pct.
Derefter følger fødevareproducenten Christian Hansen med en stigning på 23,62 pct., mens bundskraberen er Coloplast med en stigning på 2,85 pct.
Ifølge aktiechefen er årsagen til Coloplasts sidsteplads, at flere operationer, der ikke var livskrævende, blev aflyst, hvilket afspejlede sig i aktiekursen.
»Siden bunden har man fundet ud af, at nogen de her selskaber ikke er immune, som eksempelvis Novo Nordisk og Coloplast, fordi folk fravalgte ikke-livskrævende operationer i en periode.«
C25-aktierne, der er steget mindst siden 23. marts 2020 til i dag
Coloplast - 2,85 pct.
Christian Hansen - 23,62 pct.
Tryg - 28,10 pct.
Lundbeck - 28,89 pct.
Novo Nordisk - 29,68 pct.
På trods af en verdensomspændende sundhedskrise, har coronakriseåret 2020 alt i alt været et »forrygende år« for danske investorer, lyder det fra Michael Friis.
»Det har været et forrygende år at være dansk investor. Kvalitet har gennem hele krisen været noget, folk godt gad have,« siger Michael Friis om de danske aktier, der i løbet af 2020 gik fra kæmpe nedtur til stor optur.
Siden starten af 2020 til i dag ligger det danske C25 på en sjetteplads over de indeks i verden, der har klaret sig bedst. Indekset har leveret et afkast på 27,43 pct. I samme periode har det tyske DAX-indeks, et aktieindeks bestående af de 30 største børsnoterede virksomheder, der handles på fondsbørsen i Frankfurt, gået 9,55 pct. frem.
Hvis du logger dig ind på Euroinvestor, får du også gratis adgang til kurser i realtid i Danmark, Sverige, Finland og Island. Du får også mulighed for at give din egen holdning til kende i form af kommentarer til artikler på de enkelte aktier. I vores værktøj Portfolio kan du oprette din egen portefølje, der automatisk opdateres med udviklingen på aktiemarkedet. På den måde kan du skabe et samlet overblik over din investeringer, selv hvis du anvender flere handelsplatforme.
Læs også: Aktieanalysechef: Det sikrede danske selskabers succes under krisen
Læs også: Simon Richard Nielsen: Alle taler om rentestigninger og aktier - her er sammenhængen