Henter kommentarer

Pensionsgigant med advarsel: Danskernes prøvelser er ikke forbi


Danskernes opsparinger i bankerne steg med 46 mia. kr. i 2022.

Det viser nye tal fra Nationalbanken. Danskernes indlån i bankerne lå på 1.088 mia. kr. i december sidste år mod 1.042 mia. kr. i december 2021.

De nye tal er udtryk for utryghed blandt danskerne, vurderer Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

»Det er imponerende, at danskernes opsparing i banken havde så kraftigt vokseværk sidste år. For stigningen skal selvfølgelig ikke mindst ses i lyset af, at 2022 bød på tårnhøj inflation, hvilket har presset mange på privatøkonomien. Men generelt har danskerne tendens til at søge mod opsparing i utrygge tider, og det er udviklingen i bankopsparingen sidste år blandt andet også et udtryk for,« siger Anne-Louise Lindkvist.

Læs også: Nordea advarer om kursfald: Det kan man godt frygte lige nu

Hun mener, også at der er god grund til at have penge klar, for danskerne økonomiske prøvelser er ikke forbi.

»I kølvandet på et hårdt 2022 er det desværre ikke slut med de privatøkonomiske prøvelser for danskerne lige foreløbig. For i år er der blandt andet udsigt til, at økonomien går ned i gear, og at ledigheden stiger. Derfor er det uden tvivl fornuftigt også i 2023 at have penge stående i banken, så der er noget opsparing at tære på, hvis man skulle blive ramt af økonomisk modvind i år,« siger Anne-Louise Lindkvist.

Selvom inflationen også presser på, er der også positive effekter af den økonomiske udvikling, påpeger kunderådgivningschefen.

»Selvom danskernes opsparing i banken er vokset betydeligt i 2022, skal vi også huske på, at de voldsomme prisstigninger har forringet købekraften og gjort pengene mindre værd i løbet af året. Som et lille lyspunkt er det dog også værd at fremhæve, at bankerne efter flere år med negative renter på indlån er begyndt at hæve renterne og igen give positiv forrentning på indlån,« siger Anne-Louise Lindkvist.

Flere centralbanker verden over har benyttede sig af en mere restriktiv pengepolitik i kampen mod den tårnhøje inflation, og det betyder altså nu stigende renter på indlån.

Læs også: Dansk folkeaktie sendt ud i kursfald: 'Investorer slap for en snitter'

Læs også: Analytiker forudser: Dette aktiv kan give bedre afkast end aktier i år