Henter kommentarer

Pensionskæmpe: Fire ting er vendt for value-aktierne


Fire af de helt store modvinde for value-aktier igennem det seneste årti er blevet vendt til medvind.

Det vurderer aktiechef Philip Jagd fra pensionskæmpen Sampension, der er landets fjerdestørste pensionsselskab, i podcasten Millionærklubben.

»Det samlede billede gør, at jeg hellere vil være i value-aktier frem for vækst,« forklarede han eksempelvis.

Hvis du skulle være i tvivl, så drejer det sig om aktier, der typisk er billige målt på nøgletallene, for eksempel P/E-tallet. Der er populært sagt tale om aktier, der er billige i forhold til markedet bredt set eller andre sammenlignelige selskaber fra samme sektor. Det kan dog skyldes gode grunde, for eksempel hvis væksten mangler på toplinjen, eller hvis selskaberne befinder sig i brancher, der er blevet spået en dyster fremtid eller markant opbrud.

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Men udsigten til 1) stigende renter, 2) stigende skatter; 3) genåbning af økonomier efter coronanedlukningerne, og samt 4) en stigning i den aggregerede efterspørgsel på grund af den lempelige finanspolitik gavner særligt value-aktierne, forklarer aktiechefen.

»Det kan godt være, at vækstaktier har været det rigtige i de sidste 10 år, og hvis du har været med længe, så fylder vækstaktierne nok godt i dit depot, men dem bør man lige se igennem,« udtaler Philip Jagd.

Value-aktier fungerede vanvittig godt inden Finanskrisen, men efter Finanskrisen skete der noget. Valueaktier blev i stedet – bredt set – billigere, mens de dyre aktier blot blev dyrere sammenlignet med markedet, udtaler han.

Philip Jagd fremhæver, at faldende renter efter Finanskrisen i 2007-08 bidrog til den udvikling, men også at vækstaktierne rent faktisk leverede en indtjeningsvækst, der var højere end value-aktier – men slet ikke så meget som de fleste nok tror. Vækstaktiers outperformance er drevet primært af en relativ fordyrelse, der ikke er holdbar, siger Philip Jagd.

På grafikken ses den historisk indtjening i MSCI value vs. vækst. Vis mere

Efter Finanskrisen var value-aktier dyrere end vækstaktier, fordi investorerne strømmede ind i value-aktierne, men nu er billedet noget helt andet. Når man kigger på value-segmentet nu, så har de omkring 40 pct. rabat i forhold til markedet, tilføjer aktiechefen.

På grafen ses det, hvordan outperformance er drevet af skifte i relativ prissætning fremfor indtjening. Vis mere

Du får bredt set value-aktierne ekstraordinært billigt. Derudover er vi på vej ud af en recession, hvor de har en operationel gearing, der giver dem en højere indtjeningsvækst. På 12-24 måneders sigt vil value-aktierne generere en højere indtjeningsvækst sammenlignet med vækstaktier, forklarer Philip Jagd.

Du kan høre hele podcasten med Philip Jagd her.

Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende

Læs også: Kapitalforvalter jagter aktiejuveler – 7 aktier de satser på